Ne zlorabite priliku

Pročitajte: Djela apostolska 16:22-34

22 I sleže se mnoštvo protiv njih, a glavari im strgaše haljine i zapovjediše da ih išibaju. 23 Nakon što im dadoše mnogo udaraca, baciše ih u tamnicu i zapovjediše tamničaru da ih dobro čuva. 24 Primivši takvu zapovijed, on ih baci u najdublji predio tamnice, a noge im stavi u klade.
25 U ponoći su se Pavao i Sila molili i slavili pjesmom Boga; a sužnji su ih slušali. 26 A odjednom se tako snažno potrese zemlja da se uzdrmaše temelji tamnice. Odmah se otvoriše sva vrata, i svima spadoše okovi. 27 A kad se probudi tamničar i vidje otvorena vrata tamnice, izvadi mač i htjede se ubiti misleći da su sužnji pobjegli. 28 A Pavao povika jakim glasom: »Ne čini sebi nikakva zla, jer smo mi svi ovdje!« 29 On zaiska luč, uletje i dršćući pade k nogama Pavla i Sile. 30 Izvede ih van i reče: »Gospodo, što trebam činiti da se spasim?« 31 A oni rekoše: »Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se, ti i tvoja kuća.« 32 I navijestili su Gospodnju riječ njemu i svima koji su bili u njegovoj kući. 33 On ih uze k sebi u onaj čas noći i opra im rane; i krsti se odmah, on i sva njegova kuća. 34 Tada ih uvede u svoju kuću, postavi im stol, i radovao se je sa svom svojom kućom što je povjerovao u Boga.

»Ne čini sebi nikakva zla, jer smo mi svi ovdje!«

Djela ap. 16:28

DA bi smanjili trajanje zatvorske kazne, nekoliko je muškaraca obavljalo društveno koristan rad. Skupljali se smeće uz cestu, kad se njihov čuvar James srušio. Dotrčali su do njega i shvatili da je stanje kritično. Jedan od njih uzeo je Jamesov telefon i pozvao hitnu pomoć. Policija je poslije pohvalila muškarce jer su pomogli da njihov nadzornik dobije brzu liječničku pomoć, posebno zato što se nisu trebali obazirati na njega – što je moglo biti kobno jer je imao moždani udar – i što nisu iskoristili situaciju i pobjegli.

To što su učinili ne razlikuje se puno od onoga kako su postupili Pavao i Sila. Nakon što su im skinuli haljine, izbičevali i bacili u tamnicu, dogodio se tako jak potres da su svima pali okovi i otvorila su se sva vrata (r. r. 23-26). Kad se tamničar probudio, pretpostavio je da su zatvorenici pobjegli, i htio se ubiti (što je pretpostavio da će biti kazna za njihov bijeg). Kad je Pavao viknuo da su svi ovdje (r. 28), duboko dirnut njihovim postupcima – neuobičajenim za zatvorenike – želio je saznati više o Bogu kojega štuju, da bi na kraju i sam počeo vjerovati u Njega (r. r. 29-34).

Kako se odnosimo prema drugima, otkriva što vjerujemo i što nam je vrijedno. Odlučimo li činiti dobro umjesto zlo, možda će ih to usmjeriti k Bogu kojega poznajemo i volimo.

– Kirsten Holmberg

Bože, želimo činiti dobro, ono što će druge privući k Tebi.