Parada boja

Pročitajte: Otkrivenje 5:7-14

7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju. 8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«
11 Vidjeh i začuh glas mnogih anđela oko prijestolja, i bića, i starješina. Bijaše njihov broj mirijade mirijarda i tisuće tisuća. 12 Oni su govorili jakim glasom:
»Dostojan je Jaganjac koji je zaklan
primiti silu i bogatstvo i mudrost,
jakost i čast, slavu i blagoslov.«
13 Svako stvorenje što je na nebu i na zemlji, i pod zemljom, i na moru, i sve što je u njima, začuh gdje govore:
»Onome koji sjedi na prijestolju, i Jaganjcu
blagoslov i čast, i slava, i vlast
u vijeke vjekova.«
14 I četiri bića govorahu: »Amen.« I dvadeset i četiri starješine padoše i pokloniše se.

I pjevahu novu pjesmu… otkupio si Bogu svojom krvlju ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;

Otkrivenje 5:9

LONDON je desetljećima bio jedan od najkozmopolitskijih gradova na svijetu. Novinar Glyn Roberts je 1933. godine o glavnome gradu Engleske napisao sljedeće: »I dalje mislim da je parada naroda, boja i jezika nešto najbolje u Londonu.« Ta ‘parada’ je i danas prisutna s mirisima, zvukovima i drugim obilježjima globalnog društva. Raznolikost je dio privlačnosti jednog od najznamenitijih svjetskih gradova.

Kao i u svakom gradu naseljenom različitim ljudima, i London nije bez problema. Promjena donosi izazove. Kulture se ponekad sukobljavaju. I to je jedan od razloga zašto se nijedan grad izgrađen ljudskim rukama ne može usporediti s čudesnošću našega vječnog doma.

Kada je apostol Ivan prenesen u Božju prisutnost, raznolikost je bila jedno od obilježja nebeskog štovanja, dok su otkupljeni pjevali: »Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti njezine pečate, jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju ljude od svakoga plemena i jezika i puka, i naroda; i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima, i kraljevat će na zemlji« (r. r. 9,10).

Zamislite nebo: paradu svih skupina ljudi u svijetu koji slave čudesnost bivanja djecom živoga Boga – zajedno! Kao oni koji vjeruju u Isusa, slavimo tu raznolikost već danas.

– Bill Crowder

Oče, nauči nas voljeti jedni druge kao što Ti voliš nas.