Ujedinjeni u razdvojenosti

Pročitajte: Knjiga Postanka 13:1-9

1 Tako ode Abram iz Egipta prema Negebu, on i njegova žena i sve što god je imao, i Lot s njim. 2 A bio je Abram vrlo bogat stokom, srebrom i zlatom. 3 Iz Negeba pođe od mjesta do mjesta sve do Betela, do mjesta gdje mu je prije bio šator, između Betela i Aja. 4 Do mjesta gdje je prije bio načinio žrtvenik. Tu prizva Abram ime Gospodnje.
5 A i Lot, koji je išao s Abramom, imao je ovaca, goveda i šatora. 6 Zato im nije bilo dosta zemlje da ostanu zajedno, jer je njihovo blago bilo tako veliko da nisu mogli ostati zajedno. 7 I nasta svađa među pastirima Abramova stada i pastirima Lotova stada; a osim toga su tada u zemlji prebivali još i Kanaanci i Perižani. 8 Zato reče Abram Lotu: »Neka ne bude svađe između mene i tebe, između mojih i tvojih pastira; jer smo braća. 9 Nije li sva zemlja pred tobom? Odijeli se radije od mene! Ako ćeš ti nalijevo, ja idem nadesno; ako li ćeš ti nadesno, ja idem nalijevo.«

Neka ne bude svađe između mene i tebe, između mojih i tvojih pastira; jer smo braća.

Postanak 13:8

ALVIN se našao pred velikim izazovom. On i njegov kolega Tim trebali su raditi na istom projektu. Iako su uvažavali mišljenje jedan drugoga, njihovi su se pristupi toliko razlikovali da se sukob činio neizbježnim. Da bi to izbjegli, dogovorili su se da o tome razgovaraju sa svojim šefom. On je postupio mudro. Razdvojio ih je. Svakoga je stavio u drugu skupinu. Toga dana Alvin je naučio sljedeće: biti ujedinjen nužno ne znači raditi zajedno.

Vjerojatno je i Abraham shvatio tu istinu kad je u Betelu predložio Lotu da svaki krene svojim putem (r. r. 5-9). Kada je vidio da nema dovoljno ispaše za oba njihova stada, Abraham je smatrao mudrim da se razdvoje. No najprije je naglasio da su »braća« (r. 8), podsjetivši tako Lota na njihov odnos. Tada je, s velikom poniznošću, pustio svog nećaka da bira prvi (r. 9), iako je on, Abraham, bio stariji. Bilo je to, kako je to jedan pastor opisao, »skladno razdvajanje«.

Budući da nas je Bog stvorio jedinstvenima, možda ćemo uvidjeti da je ponekad bolje raditi odvojeno kako bismo postigli isti cilj. To je jedinstvo u različitosti. No, nemojmo zaboraviti da smo i dalje braća i sestre u Božjoj obitelji. Možemo stvari raditi različito, ali ostajemo ujedinjeni u nakani.

– Leslie Koh

Nije važno radimo li zajedno ili odvojeno. Važno je da služeći veličamo Boga.