Ispasti glup

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 4:4-12

4 Preljubnici, ne znate li da je prijateljstvo prema ovom svijetu neprijateljstvo prema Bogu? Tko dakle hoće biti prijatelj svijetu, postaje neprijatelj Božji. 5 Ili mislite da uzalud Pismo govori: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama? 6 A on daje veću milost, jer govori:
»Bog se protivi oholima,
a poniznima daje milost.«
7 Pokorite se dakle Bogu, a oduprite se đavlu, i pobjeći će od vas! 8 Približite se Bogu i on će se približiti vama. Operite ruke, grješnici, i očistite srca, vi ljudi razdijeljene duše! 9 Priznajte svoju bijedu, tugujte i plačite. Vaš smijeh neka se pretvori u plač, i radost u žalost! 10 Ponizite se pred Gospodinom i on će vas uzvisiti.
11 Ne ogovarajte jedni druge, braćo, jer tko ogovara brata ili sudi svojega brata, ogovara Zakon i sudi Zakonu. A ako Zakonu sudiš, nisi vršitelj Zakona, nego sudac. 12 Jedan je zakonodavac i sudac koji može spasiti i pogubiti. A ti, tko si ti da sudiš bližnjega?

»Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost.«

Jakovljeva 4:6

NAJVEĆE poniženje u životu doživio sam onoga dana kada sam trebao pozdraviti profesore, studente i prijatelje u povodu pedesete godišnjice Biblijskog koledža. Došao sam za katedru s bilješkama u ruci, letimično pogledao okupljeno mnoštvo, a onda mi se pogled zaustavio na profesorima koji su sjedili u prvom redu, odjeveni u akademske odore i izgledali vrlo ozbiljno. Skamenio sam se. Usta su mi se osušila i izgubila vezu s mozgom. Promucao sam nekoliko rečenica, a onda sam počeo improvizirati. Panično sam okretao stranice bilježaka tražeći nešto smisleno, istodobno izgovarajući niz gluposti koje su zbunile sve okupljene. Nekako sam govor priveo kraju i pokunjene glave otišao na svoje mjesto. Želio sam umrijeti.

No, naučio sam da poniženje može biti dobro ako vodi k poniznosti, jer je ona ključ koji otvara Božje srce. Sveto pismo kaže: »Bog se protivi oholima, a poniznima daje milost« (r. 6). Ponizne obasipa milošću. Sam Bog je rekao: »Ali Ja gledam onoga koji je ponizan, onoga koji je skrušen u duhu, onoga koji se brine za Moju riječ« (Izaija 66:2). Ponizite li se pred Bogom, »On će vas uzvisiti« (Jakovljeva 4:10).

Poniženje i sramota mogu nas dovesti Bogu da nas oblikuje. Kad padnemo, pali smo u Njegove ruke.

– David H. Roper

Bože, pomogni nam prihvatiti poniženje ako ono na neki način Tebi donosi čast i slavu.