Skupa radost

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:44-46

44 Kraljevstvo je nebesko kao blago što leži sakriveno u polju. Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje.
45 Nadalje je kraljevstvo nebesko kao trgovac koji je tražio plemenite bisere. 46 Kad nađe jedan dragocjeni biser, otiđe, proda sve svoje imanje, i kupi ga.

Čovjek nađe blago i sakri ga. Tada otiđe pun radosti zbog toga i proda sve svoje i kupi polje.

Matej 13:44

NA zvuk prepoznatljive melodije nas šestero krenulo je u akciju. Neki su obuli cipele, a drugi su jednostavno bosi istrčali iz kuće. Za nekoliko sekundi svi smo trčali prema kombiju sladoledara. Bio je to prvi topli ljetni dan i nije postojalo ništa bolje od zabave uz hladnu, slatku poslasticu! Postoje stvari koje radimo jednostavno zbog radosti koju nam pružaju, a ne zbog obveza ili ‘reda radi’.

U dvije prispodobe iz predloženoga biblijskog ulomka naglasak je na prodavanju svega kako bi se steklo nešto drugo. Možda ćemo pomisliti da je riječ o žrtvi. Ali to nije bit. Ustvari, u prvoj prispodobi jasno piše da je »radost« potaknula čovjeka da sve proda i kupi polje. Radost je potaknula promjenu – ne krivnja ili dužnost.

Isus nije jedan dio našeg života; On polaže potpuno pravo na nas. Oba muškarca iz prispodoba prodala su »sve svoje« (r. 44). Ali evo najboljeg dijela: rezultat te prodaje zapravo je dobitak. Možda se toga nismo ni sjetili. Nije li kršćanski život uzimanje svoga križa? Da. Jest. Ali kad umremo, živimo; kad izgubimo svoj život, nalazimo ga. Kad ‘prodamo sve’, dobivamo najveće blago: Isusa! Radost je razlog; prodaja je odgovor.

Blago poznavanja Isusa je nagrada.

– Glenn Packiam

Isuse, pokaži nam da si Ti to blago, izvor sve radosti.