Upisane u srcu

Pročitajte: Ponovljeni zakon 6:1-9

1 To su zapovijedi, zakoni i naredbe koje Gospodin, Bog vaš, zapovjedi da vas učim. Po njima trebate živjeti u zemlji u koju idete, da je uzmete u posjed. 2 Boj se Gospodina, Boga svojega, i drži njegove zakone i zapovijedi, koje ti dajem, ti i tvoje dijete, i tvoja unučad, sve dane života, da živiš dugo! 3 Poslušaj ih, dakle, Izraele, i savjesno ih ispunjavaj, da ti bude dobro i da se veoma umnožiš! Jer Gospodin, Bog vaših otaca, obećao ti je zemlju u kojoj teče mlijeko i med.
4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!

Ove zapovijedi … neka ti budu upisane u srcu! Napominji ih svojoj djeci!

Ponovljeni zak. 6:6,7

NAKON što se dječak suočio s nekim izazovima u školi, otac ga je naučio riječi koje će izgovoriti svakoga jutra prije odlaska u školu: »Hvala Ti, Bože, što si me jutros probudio. Idem u školu nešto naučiti… da budem vođa kakvim me je Bog stvorio da budem.« Te su riječi jedan od načina na koji se otac nada pomoći svojemu sinu da više uči i lakše se nosi s neizbježnim životnim izazovima.

Ustvari, pomažući svome sinu da ponavljanjem upamti te riječi, otac čini nešto slično onome što je Bog naredio Izraelcima u pustinji: »Riječi ove što ti ih danas naređujem, neka ti se urežu u srce. Napominji ih svojim sinovima« (r. r. 6,7, K. S.).

Nakon četrdeset godina lutanja pustinjom, sljedeći naraštaj Izraelaca trebao je ući u Obećanu zemlju. Bog je znao da im neće biti lako – osim ako ostanu usredotočeni na Njega. I tako ih je, kroz Mojsija, potaknuo da se sjećaju i da Mu budu poslušni, da pomažu svojoj djeci da upoznaju i ljube Boga govoreći im o Njegovim zapovijedima. »Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima i kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ!« (r. 7)

– Alyson Keida

I mi se svakoga dana možemo obvezati da ćemo dopustiti Duhu Svetome da vodi naše srce i um dok živimo u zahvalnosti prema Njemu.