Kraljevska uloga

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:9-14

9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet. 10 Na svijetu bijaše, svijet je po njemu postao; i svijet ga nije spoznao. 11 K svojima dođe, i njegovi ga ne primiše. 12 A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime njegovo, 13 koji nisu rođeni od krvi, ni od tjelesne volje, ni od muževlje volje, nego od Boga.
14 I Riječ je postala tijelom i nastanila se među nama. I vidjesmo njegovu slavu, slavu kao Jedinorođenoga od Oca, puna milosti i istine.

A svima koji ga primiše dade moć da budu djeca Božja. Onima koji vjeruju u ime Njegovo.

Ivan 1:12

ŠTO je u kraljevskoj obitelji netko bliže prijestolju, o njemu javnost više zna. Ostali su gotovo zaboravljeni. U britanskoj kraljevskoj obitelj postoji redoslijed nasljeđivanja prijestolja koji obuhvaća gotovo šezdeset ljudi. Jedan od njih je lord Frederick Windsor, četrdeset deveti kandidat za prijestolje (u vrijeme pisanja!). Usprkos tome nije u središtu pozornosti. Iako radi kao financijski analitičar, ne smatraju ga jednim od članova obitelji koji živi od toga da predstavlja obitelj.

Davidov sin Natan (2 Samuelova 5:14) još je jedan pripadnik kraljevske obitelji koji nije živio pod reflektorima. O njemu znamo vrlo malo. No dok se u Isusovu rodoslovlju u Evanđelju po Mateju spominje Davidov sin Salomon (koji prati Josipovu liniju, Matej 1:6), Lukino rodoslovlje, koje mnogi smatraju Marijinom obiteljskom lozom, spominje Natana (Luka 3:31). Iako Natan nije naslijedio žezlo, on je još uvijek imao ulogu u Božjem vječnom kraljevstvu.

Kao vjernici u Krista, pripadamo kraljevskoj obitelji. Apostol Ivan je napisao da nam je to pravo dao Bog (Ivan 1:12). Iako možda nismo u središtu pozornosti, mi jesmo kraljeva djeca! Bog nas smatra dovoljno važnima da Ga zastupamo ovdje na zemlji i da jednoga dana vladamo zajedno s Njime (2 Timoteju 2:11-13).

– Linda Washington

I bez zemaljske krune mi pripadamo Božjem kraljevstvu.