Izdan

Pročitajte: Ivanu 13:18-22

18 Ne kažem za sve vas. Ja znam koje izabrah. Ali se Pismo treba ispuniti: Koji sa mnom jede kruh, podiže svoju petu na me. 19 Već vam sada kažem; prije nego se dogodi, da kad se dogodi, vjerujete da ja jesam. 20 Zaista, zaista kažem vam: Tko primi onoga koga ja pošaljem, mene prima; a tko prima mene, prima onoga koji mene posla.«
21 Poslije tih riječi bi Isus potresen u duhu i posvjedoči: »Zaista, zaista kažem vam: Jedan između vas će me izdati.« 22 Tada su učenici pogledali jedan drugoga, jer nisu znali za koga govori.
Pročitajte: Psalam 41:10-13
10 Pa i moj prijatelj u koga se uzdah,
koji je jeo moj kruh, podiže na me petu.
11 Ali ti, Gospode, budi mi milostiv!
Podigni me da im uzvratim!
12 Po tom ću spoznati da me voliš,
kad moj neprijatelj ne bude kliktao nada mnom.
13 A mene uzdrži u mom zdravlju
i daj mi zauvijek stajati pred tvojim licem.

Pa i moj prijatelj u koga se uzdah, koji je jeo moj kruh, podiže na me petu.

Psalam 41:10

DILJEM svijeta 2019. godine brojnim je umjetničkim izložbama obilježena petstogodišnjica smrti Leonarda da Vincija. Premda je izloženo mnogo njegovih crteža, slika i znanstvenih otkrića, samo se pet slika općenito smatra Da Vincijevima, uključujući i Posljednju večeru.

Ta zanimljiva zidna slika prikazuje posljednji Isusov obrok sa svojim učenicima, prema izvješću u Evanđelju po Ivanu. Vidimo zbunjenost učenika nakon Isusove izjave: »Jedan između vas će me izdati« (13:21). Zatečeni učenici pitali su se tko bi to mogao biti, a Juda je kriomice otišao u noć upozoriti svećenike i farizeje gdje se nalazi njegov učitelj i prijatelj.

Izdaja. Bol zbog Judina postupka. Razočaranje. Sve to vidimo u Isusovim riječima: »Koji sa mnom jede kruh, podiže svoju petu na me« (r. 18). Prijatelj dovoljno blizak da s Njim jede za istim stolom iskoristio je tu bliskost da naudi Isusu.

Svatko od nas vjerojatno je doživio izdaju prijatelja. Kako odgovoriti na takvu bol? Psalam 41:10, koji je Isus citirao da bi naznačio da će izdajnik blagovati s Njim (Ivan 13:18), nudi nadu. Nakon što je David izrekao svoju tjeskobu zbog dvoličnosti bliskog prijatelja, našao je utjehu u Božjoj ljubavi i prisutnosti koja će ga podignuti i zdrava uzdržati da bi zauvijek stajao pred Božjim licem (Psalam 41:11-13).

– Lisa M. Samra

Kad nas prijatelji izdaju, utjeha je u Božjoj prisutnosti.