Obrađivati Božji svijet

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:26-27; 2:15

26 Tada reče Bog: »Načinimo čovjeka na svoju sliku i priliku! Neka on vlada nad ribama morskim, nad pticama nebeskim, nad stokom, nad svim zvijerima zemaljskim i nad svim što gmiže po zemlji!«
27 Tako Bog stvori čovjeka na sliku svoju.
Stvori ga na sliku Božju.
Stvori ih kao muža i ženu.

15 Uze, dakle, Gospodin Bog čovjeka i stavi ga u vrt edenski, da ga obrađuje i uzgaja.

Uze, dakle, Gospodin Bog čovjeka i stavi ga u vrt edenski, da ga obrađuje i uzgaja.

Postanak 2:15

»TATA, zašto moraš ići na posao?« Pitanje moje kćeri bilo je potaknuto željom da se igra sa mnom. Rado bih ostao kod kuće i bio s njom, ali sve je više stvari na poslu zahtijevalo moju pozornost. Zapravo, to je dobro pitanje. Zašto radimo? Je li jedini razlog taj da pribavimo ono što trebamo mi i oni koje volimo? Što je s neplaćenim radom – zašto to radimo?

U 2. poglavlju Knjige Postanka piše da je Bog stavio prvog čovjeka u vrt da ga »obrađuje i čuva« (r. 15, K. S.). Moj tast je poljoprivrednik i često mi kaže da se time bavi iz ljubavi prema zemlji i stoci. To je lijepo, ali ostavlja otvorena pitanja onima koji ne vole svoj posao. Zašto nas je Bog stavio na određeno mjesto s određenom zadaćom?

Prvo poglavlje Knjige Postanak daje nam odgovor. Stvoreni smo na Božju sliku da mudro upravljamo i vladamo svime što je stvorio (r. 26). Neke neznabožačke legende govore o tome da su ‘bogovi’ stvorili ljude da im budu robovi. U Knjizi Postanka čitamo da je jedini pravi Bog stvorio ljude da budu Njegovi predstavnici – da upravljaju onime što je On stvorio za sebe. Na nama je da nasljedujemo Njegov mudar i brižan odnos prema svijetu. Rad je poziv da obrađujemo i čuvamo Božji svijet Njemu na slavu.

– Glenn Packiam

Bože, pomogni da odražavamo Tvoju ljubav, mudrost i red u svojem životu i na mjestu gdje radimo.