Neuobičajena milost

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 9:1-7

1 Jednoga dana upita David: »Živi li još tko koji je ostao od Šaulove kuće? Ja ću mu biti milosrdan zbog Jonatana.«2 A bio je u kući Šaulovoj sluga po imenu Siba. Dozvaše ga k Davidu.Kralj ga upita: »Jesi li ti Siba?«On odgovori: »Jesam, tvoj sluga.«3 Kralj upita: »Zar nitko više ne živi od Šaulove kuće? Ja ću mu iskazati milosrđe Božje.«Siba odgovori kralju: »Živi još Jonatanov sin. On je hrom na obje noge.«4 Tad ga upita kralj: »Gdje je?«Siba odvrati kralju: »On je u kući Makira, Amielova sina, u Lo Dabaru.«5 Tada posla kralj David i dade ga dovesti iz kuće Makira, sina Amielova, iz Lo Dabara. 6 I kad Meribaal, Jonatanov sin, Šaulov unuk, dođe k Davidu, pade on ničice na svoje lice i pokloni se.David mu reče: »Meribaale!«On odgovori: »Evo sluge tvojega!«7 David nastavi: »Ne boj se! Jer ću ti ja zbog tvojega oca Jonatana iskazati milost i natrag ću ti dati sve imanje tvojega djeda Šaula. Ti ćeš sam zauvijek jesti za mojim stolom.«

Meribaal može jesti za mojim stolom kao jedan od kraljevih sinova.

2 Samuelova 9:11

TOM je radio u odvjetničkoj tvrtki koja je savjetovala Bobovu tvrtku. Postali su prijatelji – sve dok Tom nije pronevjerio nekoliko tisuća funti Bobove tvrtke. Bob je bio tužan i bijesan, ali mu je potpredsjednik tvrtke, vjernik u Krista, dao mudar savjet. Vidio je da je Tom duboko posramljen i kaje se, pa je rekao Bobu da odustane od tužbe i zaposli Toma. »Isplaćuj mu umjerenu plaću, a ostatkom novce vraćaj njegov dug. Nikad nećeš imati zahvalnijeg i odanijeg zaposlenika.« Bob je to učinio i Tom je bio zahvalan.

Meribaal, unuk kralja Šaula, nije bio ništa kriv, ali našao se u nevolji kada je David postao kraljem. Kraljevi su ubijali nasljednike prijašnjeg kralja. Ali David je volio Jonatana, sina kralja Šaula, i s njegovim je sinom postupio kao s vlastitim (r. r. 1-13) i stekao doživotnog prijatelja. Meribaal je bio zadivljen. Rekao je Davidu: »Premda sva kuća mojega oca nije imala ništa drugo očekivati od mojega gospodara i kralja nego smrt, ipak ti si uzeo svojega slugu među svoje drugove za stolom« (19:29). Bio je odan Davidu, čak i kad je Davidov sin Abšalom prognao Davida iz Jeruzalema (16:1-4; 19:24-30).

Želite li vjernog prijatelja za cijeli život? Kada zdrav razum kaže kaznite, odaberite milost.

– Mike Wittmer

Smatrajte ljude odgovornima, ali dajte im novu priliku.