Dodirnite potrebite

Pročitajte: Evanđelje po Luki 13:10-17

10 Jedne subote učio je u sinagogi. 11 Tamo je bila neka žena koja je već osamnaest godina bila bolesna od duha. Bila je sasvim zgrčena i nije se mogla nikako uspraviti. 12 Kad je ugleda Isus, dozva je k sebi i reče joj: »Ženo, izbavljena si od svoje bolesti!« 13 Pritom stavi na nju ruke. Odmah se ona ispravi i poče slaviti Boga. 14 Pun gnjeva zbog toga što je Isus iscijelio u subotu, reče predstojnik sinagoge narodu: »Šest je dana za rad, u te dane dolazite i dajte se iscjeljivati, a ne u subotu!« 15 Gospodin mu odvrati. »Licemjeri! Ne odvezuje li svaki od vas u subotu svojega vola ili magarca od jasala i ne vodi li ga da ga napoji? 16 A ovu Abrahamovu kćer, koju je sotona držao već punih osamnaest godina svezanu, zar je nije trebalo odvezati od ove veze u subotu?« 17 Na te riječi postidjeli su se svi njegovi protivnici. A sav se je narod radovao zbog svih slavnih djela što su se po njemu dogodila.

Pritom stavi na nju ruke. Odmah se ona ispravi i poče slaviti Boga.

Luka 13:13

NIJE bilo neočekivano da je Majka Tereza dobila Nobelovu nagradu za mir. Kao što je uobičajeno, dobila je nagradu »uime gladnih, golih, beskućnika, slijepih, gubavih, svih onih koji se osjećaju neželjenima, nevoljenima, za koje nitko ne mari«. To su bili ljudi kojima je služila veći dio života.

Isus je pokazao kako se brinuti o njima i voljeti sve njih, bez obzira na okolnosti. Za razliku od predstojnika sinagoge kojemu je bio važniji Zakon o suboti nego ozdravljanje bolesnih (r. 14), kad je Isus u Hramu vidio bolesnu ženu, sažalio se nad njom. Nije se obazirao na njezinu zgrčenost, nego je vidio zarobljeno divno Božje stvorenje. Pozvao ju je k sebi i rekao da je izliječena od svoje bolesti. »Pritom stavi na nju ruke. Odmah se ona ispravi i poče slaviti Boga« (r. r, 12,13). Dodirnuvši ju, uznemirio je vođu sinagoge jer je bila subota. Isus, Gospodar subote (Luka 6:5), iz suosjećanja je ozdravio ženu – osobu koja je bila suočena s invalidnošću i poniženjem gotovo dva desetljeća.

Pitam se koliko često vidimo druge kao one koji ne zaslužuje naše suosjećanje. Ili smo i sami doživjeli odbacivanje jer ne zadovoljavamo nečije mjerilo. Nemojmo biti poput vjerskih vođa koji se više brinu o pravilima nego o ljudima.

– Estera Pirosca Escobar

Slijedimo Isusov primjer i postupajmo s drugima suosjećajno, s poštovanjem i ljubavlju.