Duet s bogom

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:1-11

1 Ja sam pravi čokot, i Otac je moj vinogradar. 2 Svaku lozu na meni koja ne rađa, on odsiječe, i svaku koja donosi rod, čisti da donosi više roda. 3 Vi ste već čisti zbog riječi koju sam vam govorio. 4 Ostanite u meni, i ja u vama! Kao što loza ne može roditi roda sama od sebe, ako ne ostane na čokotu, tako i vi, ako ne ostanete u meni. 5 Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti. 6 Tko u meni ne ostane, izbacit će se napolje kao loza, i osušit će se; pokupit će je i baciti u oganj, i gorjet će. 7 Ako ostanete u meni, i moje riječi ostanu u vama, što god hoćete tražite i bit će vam. 8 Time se proslavlja moj Otac: da rodite puno roda i budete moji učenici. 9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena.

Tko ostaje u Meni, i Ja u njemu, on rodi mnogi rod.

Ivan 15:5

NA koncertu polaznika glazbene škole gledala sam kako učiteljica i učenik sjedaju za glasovir. Prije nego što su započeli svoj duet, učiteljica se nagnula prema njemu i šapnula zadnje upute. Kada je potekla glazba, primijetila sam da učenik svira jednostavnu melodiju, a učiteljičina pratnja dodaje skladbi dubinu i bogatstvo. Pred kraj nastupa kimnula mu je glavom u znak odobravanja.

Naš život mnogo više sliči duetu nego samostalnom nastupu. Ponekad, međutim, zaboravljam da Isus sjedi pored mene i da samo Njegovom snagom i vodstvom uopće mogu svirati. Trudim se ispravno odsvirati sve note – biti poslušna Bogu u svojoj snazi, ali to obično na kraju zvuči lažno i šuplje. Pokušavam riješiti probleme svojim ograničenim sposobnostima, ali rezultat je često nesklad ili sukob s drugima.

Prisutnost moga Učitelja mijenja sve. Kad se oslanjam na Isusa, uviđam da svojim životom više proslavljam Boga. Služim radosno, volim više i zadivljena sam kako Bog blagoslivlja moje odnose. O tome je Isus govorio svojim prvim učenicima: »Tko ostaje u Meni, i Ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete ništa učiniti« (r. 5).

– Jennifer Benson Schuldt

Svakoga dana sviramo duet sa svojim dobrim Učiteljem – Njegova milost i snaga daju ljepotu melodiji našega duhovnog života.