Ljubazna opomena

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 5:19,20

19 Braćo moja, ako tko od vas odluta od istine pa ga netko vrati, 20 neka zna: onaj koji vrati grješnika s njegova krivoga puta, spasit će mu život od smrti i pokrit će mnoštvo grijehâ.

… onaj koji vrati grješnika s njegova krivoga puta, spasit će mu život od smrti i pokrit će mnoštvo grijehâ.

Jakovljeva 5:20

RANOPROLJETNO vrijeme bilo je osvježavajuće i moja suputnica, moja supruga, nije mogla biti bolje. Ali ljepota tih zajedničkih trenutaka mogla je prerasti u tragediju da nije bilo crveno-bijelog znaka koji me upozorio da idem u pogrešnom smjeru. Budući da nisam pravodobno reagirao, odjedanput sam se našao pred znakom »zabranjen smjer«. Brzo sam se snašao, no bio sam duboko potresen onime što se moglo dogoditi mojoj ženi, meni i drugima da sam zanemario znak koji me podsjetio da idem pogrešnim putem.

Završne riječi Jakovljeve poslanice naglašavaju važnost upozorenja i ukora. Koga od nas nisu morali oni koji nas čuvaju ‘odvratiti’ od puteva, postupaka, odluka ili želja koje bi nam mogle naškoditi? Tko zna koje smo zlo mogli učiniti sebi ili drugima da netko nije intervenirao u pravom trenutku.

Jakov ističe vrijednost ljubazne opomene i kaže »onaj koji vrati grešnika s njegova krivog puta spasit će njegovu dušu od smrti i postići oproštenje mnogih grijeha« (r. 20, K. S). Opomena je izraz Božjeg milosrđa. Neka nas ljubav i briga za dobrobit drugih potiče da govorimo i djelujemo tako da to Bog može upotrijebiti da vrati grješnika k istini (r. 19).

– Arthur Jackson

Oče, pomogni nam vraćati one koji lutaju.