Bitka je gotova. Stvarno.

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 6:1-11

1 Što ćemo dakle reći? Zar da ostanemo u grijehu, da se milost umnoži? Bože sačuvaj! 2 Jer mi koji umrijesmo grijehu, kako ćemo još živjeti u njemu? 3 Ili zar ne znate da smo svi mi koji smo kršteni u Krista Isusa, u njegovu smrt kršteni? 4 S njim smo dakle ukopani krštenjem u smrt; kao što uskrsnu Krist od mrtvih Očevom slavom, da tako i mi hodimo u novom životu. 5 Jer kad smo s njim najuže združeni sličnošću njegove smrti, bit ćemo i uskrsnućem; 6 znajmo ovo: naš je stari čovjek s njime raspet da se uništi grješno tijelo te da ne robujemo grijehu. 7 Jer onaj koji je umro, oslobođen je grijeha. 8 A ako umrijesmo s Kristom, vjerujemo da ćemo i živjeti s njim, 9 znajući da Krist, uskrsnuvši od mrtvih, više ne umire, smrt više ne vlada njime. 10 Jer što umre grijehu, umre jedanput, a što živi, Bogu živi.
11 Tako i vi smatrajte za sebe da ste mrtvi grijehu, a živi Bogu, u Kristu Isusu.

S Njim smo dakle ukopani.

Rimljanima 6:4

DVADESET devet godina nakon završetka Drugoga svjetskog rata Hiroo Onoda skrivao se u džungli, odbijajući vjerovati da se njegova zemlja predala. Japanski vojni zapovjednici rasporedili su Onodu na udaljeni otok na Filipinima (Lubang) sa zadaćom da uhodi savezničke snage. Još dugo nakon potpisivanja mirovnog sporazuma i prestanka neprijateljstva Onoda je živio u divljini. A onda je 1974. godine Onodin zapovjednik otputovao na otok da ga pronađe i uvjeri ga da je rat završen.

Tri desetljeća Onoda je živio u oskudici i izolirano jer se odbio predati – odbio je vjerovati da je sukob završen. Jednaku pogrešku možemo napraviti i mi. Pavao je izrekao zapanjujuću istinu »da smo svi mi koji smo kršteni u Krista Isusa, u Njegovu smrt kršteni?« (r. 3) Na križu je Isus na snažan, tajnovit način prekinuo sotonine laži, prijetnju smrti i oslobodio nas iz pandža grijeha. Iako smo »mrtvi grijehu, a živi Bogu« (r. 11), često živimo kao da zlo još uvijek vlada. Prepuštamo se iskušenju, podliježemo zavodljivosti grijeha, slušamo laži umjesto da vjerujemo Isusu. Ali ne mora biti tako. Ne moramo živjeti u laži. Božjom milošću možemo prigrliti istinu o Kristovoj pobjedi. Iako ćemo se još uvijek boriti s grijehom, postajemo slobodni kada shvatimo da je Isus već pobijedio. Stoga živimo tu istinu u Njegovoj snazi.

– Winn Collier

Isuse je pobijedio zlo i tamu. Živimo tu istinu!