Očevim putovima

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 8:1-9

1 Kad je Samuel bio ostario, postavi svoje sinove za suce nad Izraelom. 2 Njegov prvorođenac zvao se Joel, njegov drugorođenac Abija. Oni su sudili u Beer Šebi. 3 Ali njegovi sinovi nisu išli njegovim putovima, nego su udarili za dobitkom, primali su poklone i izvrtali pravdu.
4 Tada se skupiše sve starješine Izraelove, dođoše k Samuelu u Rami 5 i rekoše mu: »Eto, ti si ostario, a sinovi tvoji ne idu tvojim putovima. Postavi dakle kralja nad nama, da nas upravlja kao što je to u svih naroda!« 6 A Samuelu se ne svidje njihov zahtjev: »Postavi kralja nad nama da nas upravlja!«
Kad se Samuel potuži kod Gospodina, 7 odgovori Gospodin Samuelu: »Poslušaj zahtjev naroda u svemu što od tebe traži! Ne odbaciše tebe, nego mene, da ne budem dulje kralj nad njima. 8 Oni čine s tobom posve onako kako činiše sa mnom od vremena kad ih izvedoh iz Egipta do ovoga dana: ostaviše me i služiše drugim bogovima. 9 Poslušaj samo njihov zahtjev, ali ih ozbiljno opomeni i kaži im koja će prava imati kralj koji će vladati nad njima!«

Ali njegovi sinovi nisu išli njegovim putovima, nego su udarili za dobitkom, primali su poklone i izvrtali pravdu.

1 Samuelova 8:3

TIJEKOM 1960-ih godina nekolicina Afroamerikanaca srednje klase kupila je stanove u Chicagu. Ugovor koji su potpisali bio je kombinacija odgovornosti vlasništva i nepogodnosti najma. U takvoj vrsti prodaje nije bilo prednosti za kupce. Ako ne plate jednu ratu, gube polog, sve dotadašnje mjesečne uplate i samu nekretninu. Beskrupulozni trgovci prodavali su po napuhanim cijenama, a onda bi iseljavali obitelji zbog jedne propuštene uplate. Tada bi sljedeća obitelj kupila stan pod istim uvjetima i ciklus pohlepe se nastavio.

Prorok Samuel svoje je sinove postavio za suce nad Izraelom, no oni »nisu išli stopama očevim« (r. 3, K. S.). Za razliku od njega, koji je bio pošten, sinovi su gledali samo »na svoj dobitak« (r. 3, K. S) i zlorabili su svoj položaj. To je uznemirilo izraelske starješine i Boga te pokrenulo razdoblje kraljeva o kojima čitamo na stranicama Staroga zavjeta (r. r. 4,5).

Odbacivanje Božjih putova ostavlja prostor za izvrtanje vrijednosti, čemu je posljedica porast pohlepe i nepravde. Ići Njegovim putovima znači da se poštenje i pravda jasno vide ne samo u našim riječima nego i u našim djelima, a svrha im je da drugi vide i veličaju našeg Oca na nebu.

– John Blase

Bože, često nas boli nepravda. Želimo biti uz one koji pate i ići Tvojim putovima.