Pisma

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 1:1-8

1 Što je bilo od početka, što smo čuli, što smo vidjeli svojim očima, što razmotrismo i što naše ruke opipaše o Riječi života 2 – jer se Život očitova, i vidjeli smo, i svjedočimo, i navješćujemo vam život vječni, koji bijaše u Oca, i objavi se nama. 3 Što smo vidjeli i čuli navješćujemo i vama, da i vi imate zajedništvo s nama; a naše je zajedništvo s Ocem i s njegovim Sinom Isusom Kristom. 4 Ovo vam pišemo da radost naša bude potpuna.
5 A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlo i u njemu nema nikakve tame. 6 Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine. 7 Ako li u svjetlu hodimo, kao što je on u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. 8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama.

… jer se Život očitova, i vidjeli smo, i svjedočimo, i navješćujemo vam život vječni, koji bijaše u Oca, i objavi se nama.

1 Ivanova 1:2

SVAKE godine više od milijun mladih ljudi sudjeluje u Međunarodnom natjecanju u pisanju pisama. Tema natjecanja 2018. godine bila je: »Zamislite da ste pismo koje putuje kroz vrijeme. Koju poruku želite prenijeti svojim čitateljima?«

U Bibliji se nalazi zbirka pisama koja su – zahvaljujući nadahnuću i vodstvu Duha Svetoga –– putujući kroz vrijeme došla do nas. Kako je kršćanska crkva rasla, Isusovi su učenici pisali pisma lokalnim crkvama diljem Europe i Male Azije. Željeli su pomoći ljudima da razumiju svoj novi život u Kristu. Mnoga od tih pisama skupljena su u Bibliji koju danas čitamo.

Što su ti pisci pisama željeli prenijeti svojim čitateljima? Ivan svoje prvo pismo započinje riječima: »Što je bilo od početka, što smo čuli, što smo vidjeli svojim očima, što razmotrismo i što naše ruke opipaše« (r. 1). On opisuje svoj susret sa živim Kristom. Piše im kako bi njegovi čitatelji mogli imati »zajedništvo« s njime, jedni s drugima i »s Ocem i njegovim Sinom Isusom Kristom« (r. 3). Kad imamo zajedništvo, piše, naša će radost biti potpuna (r. 4). Pisma u Bibliji dovode nas do zajedništva koje je izvan vremena – zajedništva s vječnim Bogom.

– Amy Peterson

Hvala Ti, Oče, na zajedništvu koje imamo s Tobom.