Živjeti hotimice

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:9-21

9 Ljubav neka je bez pretvaranja; zazirući od zla prianjajte uz dobro; 10 bratskom ljubavlju ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite. 11 U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite! 12 Budite radosni u nadi; u nevolji budite strpljivi; u molitvi budite postojani! 13 Pridonosite za potrebe svetih; gostoljubivost revno njegujte! 14 Blagoslivljajte one koji vas progone: blagoslivljajte, a ne kunite! 15 Radujte se s onima koji se raduju, plačite s onima koji plaču! 16 Budite jedne misli među sobom; ne čeznite za visokim stvarima, nego se držite onoga što je skromno! Ne smatrajte sami sebe mudrima! 17 Nikome ne vraćajte zla za zlo; nastojte oko dobra pred svim ljudima! 18 Ako je moguće, koliko je do vas, živite u miru sa svim ljudima! 19 Ne osvećujte se osobno, ljubljeni, nego ustupite mjesto gnjevu Božjemu, jer je pisano: »Moja je osveta, ja ću je vratiti«, govori Gospodin. 20 Ako je »dakle gladan tvoj neprijatelj, nahrani ga; ako je žedan, napoji ga; jer čineći to, ognjeno ćeš ugljevlje zgrnuti na njegovu glavu.« 21 Ne daj da te zlo nadvlada, nego nadvladaj zlo dobrim!

Ako dakle jedete ili pijete, ili drugo što činite, sve činite na Božju slavu!

1 Korinćanima 10:31

»IDEMO na praznike!« moja je supruga oduševljeno rekla našem trogodišnjem unuku Austinu kad smo automobilom izišli iz dvorišta i učinili prvi korak našeg putovanja. Austin ju je zamišljeno pogledao i odgovorio: »Ja ne idem na odmor. Ja idem u misiju!«

Nismo sigurni gdje je naš unuk čuo o odlasku ‘u misiju’, ali njegov me je komentar potaknuo na razmišljanje tijekom vožnje u zračnu luku. Dok odlazim na tih nekoliko dana odmora, imam li na umu da sam još uvijek ‘u misiji’, zadatku da živim svaki trenutak s Bogom i za Boga, pitao sam se. Sjetim li se služiti mu u svemu što radim?

Apostol Pavao ohrabrivao je vjernike koji su živjeli u Rimu, glavnom gradu Rimskog Carstva: »U revnosti ne budite mlaki; u duhu budite revni; Gospodinu služite!« (Rimljanima 12:11) Njegova je poenta bila da naš život u Isusu mora biti hotimičan i pun oduševljenja. Čak i najobičniji trenuci dobivaju novo značenje ako s očekivanjem gledamo na Boga i živimo za Njegove nakane.

Kad smo se smjestili u zrakoplov, molio sam se: »Gospodine, ja sam Tvoj. Što god želiš da učinim na ovome putovanju, molim Te da to ne propustim.« Svaki dan je misija!«

– James Banks

Molimo Te da jednoga dana čujemo kako nam kažeš: »Pravo, slugo dobri i vjerni!« Matej 25:23