Važan posao

Pročitajte: Nehemija 6:1-4

1 Kad dođe do ušiju Sanbalatu, Tobiji i Arapinu Gešemu te ostalim našim neprijateljima da sam sazidao zidine i da nije ostalo u njemu ništa provaljeno – ipak dotad nisam bio namjestio krila na vratima – 2 poslaše Sanbalat i Gešem k meni i poručiše mi: »Dođi, održat ćemo sastanak u jednom selu u ononskoj ravnici!« A oni su mislili zlo po me. 3 Ja im stoga poslah glasnike i poručih: »U velikom sam poslu i zato ne mogu doći. Posao bi stao kad bih ga pustio i došao k vama.« 4 Tako su slali k meni četiri puta, i ja im uvijek jednako odgovorih.

»U velikom sam poslu i zato ne mogu doći. Posao bi stao kad bih ga pustio i došao k vama.«

Nehemija 6:3

ZAŠTITAR je primijetio komad trake koja je sprječavala da se vrata zatvore i maknuo ga. Poslije je ponovo pregledao vrata i ustanovio da je traka vraćena. Pozvao je policiju. Brzo su došli i uhitili petoricu provalnika. Radeći u stožeru velike političke stranke u SAD-u, mladi je zaštitar otkrio najveći politički skandal onoga doba, nazvan Afera Waltergate– , jer je ozbiljno shvatio svoj posao i radio ga savjesno.

Nehemija je počeo obnavljati zidine oko Jeruzalema – zadaća koju je shvatio vrlo ozbiljno. Pred kraj toga pothvata okolni su ga neprijatelji pozvali da se sastanu u obližnjem selu. Pod krinkom prijateljskog poziva skrivala se podmukla zamka (r. r, 1,2). No, Nehemijin odgovor pokazuje ozbiljnost njegova uvjerenja: »Zauzet sam velikim poslom i ne mogu sići: posao bi zastao kad bih ga ostavio da dođem k vama!« (r. 3, K. S.)

Iako je sigurno imao neki autoritet, Nehemiju nisu smatrali važnom osobom. Nije bio veliki ratnik, pjesnik ili prorok, kralj ili mudrac. Bio je peharnik koji je postao graditelj. Ipak, vjerovao je da čini nešto bitno za Boga. Zato shvatimo ozbiljno ono što nam je Bog dao da radimo i radimo to savjesno, uz Njegovu moć i proviđanje.

– Glenn Packiam

Oče naš, vjerujemo da si svakome od nas povjerio važan posao. Pomogni nam da to imamo na umu.