Samo povjerenje

Pročitajte: Prva knjiga o KraljEvanđelje 17:8-16

8 Tada mu dođe riječ Gospodnja ovako: 9 »Hajde, idi u Sareptu, što je kod Sidona, i tamo ostani! Zapovjedio sam tamo jednoj udovici da te hrani.« 10 Tako se on zaputi u Sareptu. Kad dođe na gradska vrata, a jedna udovica skuplja drva. On je dozva i zamoli je: »Donesi mi malo vode u posudi, da se napijem!« 11 Kad ona pođe da mu donese, viknu on za njom: »Donesi mi i malo kruha!« 12 Ona odgovori: »Tako živ bio Gospodin, Bog tvoj, nemam ništa pečenog, nego još samo pregršt brašna u ćupu i malo ulja u krčagu. Upravo skupljam drva da odem i to zgotovim sebi i svom sinu. Kad to pojedemo, onda ćemo umrijeti.« 13 A Ilija joj reče: »Ne brini se! Idi i učini kako si rekla! Ali prije napravi od toga meni jedan kolačić i donesi mi ga! Onda možeš također jedan zgotoviti sebi i svom sinu. 14 Jer ovako govori Gospodin, Bog Izraelov:
Brašna u ćupu ne će nestati
i krčag s uljem ne će se isprazniti
do onoga dana kad Gospodin
opet pusti dažd na zemlju.«
15 Ona ode i učini kako je bio rekao Ilija, i imali su jela za dugo vremena ona, on i njezina kuća. 16 Brašna u ćupu nije nestalo, i krčag s uljem nije se ispraznio, kako je to bio unaprijed kazao Gospodin preko Ilije.

Ona ode i učini kako je bio rekao Ilija, i imali su jela za dugo vremena ona, on i njezina kuća.

1 Kraljevima 17:15

TRI stotine djece sjelo je za stol da doručkuje. Izgovorena je molitva zahvalnosti za hranu. Ali hrane nije bilo! Takve situacije nisu bile neuobičajene za ravnatelja sirotišta i misionara Georgea Muellera (1805. – 1898.). Bila je to još jedna prilika da se vidi kako Bog proviđa. Nekoliko trenutaka nakon Muellerove molitve na vratima se pojavio pekar koji noćas nije mogao spavati. Sjetio se da u sirotištu možda trebaju kruh pa je ispekao tri tuceta kruhova. Nedugo zatim pojavio se gradski mljekar. Kola su mu se slomila ispred sirotišta. Ne želeći da se mlijeko pokvari, ponudio ga je Muelleru.

Normalno je biti zabrinut, tjeskoban i osjećati samosažaljenje kada nemamo ono najnužnije za život – hranu, zaklon, zdravlje, novac, prijatelje. Predloženi biblijski tekst podsjetio nas je da Božja pomoć može doći iz neočekivanih izvora poput siromašne udovice. »Tako živ bio Gospodin… nemam ništa pečenog, nego još samo pregršt brašna u ćupu i malo ulja u krčagu« (r. 12). Prije nje za Iliju se brinuo gavran (r. r. 4-6). Zabrinutost za to kako ćemo preživjeti može nas potaknuti da krenemo u različitim smjerovima. Jasna vizija Boga koji je obećao da će nam dati sve što trebamo može biti oslobađajuća.

– Arthur Jackson

Za sve najprije zatražimo Božju pomoć. Uštedjet ćemo si vrijeme, snagu i nećemo se uzrujavati.