Duhovna vožnja

Pročitajte: Poslanica Efežanima 5:8-20

8 Doista, bili ste nekada tama, a sada ste svjetlo u Gospodinu. Kao djeca svjetla živite! 9 Plod je svjetla svaka dobrota, pravda i istina. 10 Odlučite se za ono što je Gospodinu ugodno! 11 Nemojte pristajati uz jalova djela tame, nego ih, štoviše, raskrinkavajte! 12 Jer ono što se potajno zbog njih zbiva, sramota je i govoriti. 13 A sve što se razobličuje, svjetlo osvjetljava; što je pak osvijetljeno, svjetlo je. 14 Zato se kaže:
»Ustani ti koji spavaš
i uskrsni od mrtvih,
i obasjat će te Krist!«
15 Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri. 16 Dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli! 17 Zato ne budite nerazumni, nego uvidite što je volja Gospodnja! 18 I ne opijajte se vinom, u kojemu je raspuštenost, nego se punite Duhom. 19 Govorite među sobom psalmima i hvalospjevima, i duhovnim pjesmama. Pjevajte i kličite u svome srcu Gospodinu. 20 Zahvaljujte svagda za sve, u imenu Gospodina našega Isusa Krista, Bogu i Ocu!

Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri. Dobro iskoristite vrijeme, jer su dani zli!

Efežanima 5:15,16

NE sjećam se mnogih pojedinosti iz vremena kada sam išao u autoškolu. Ali zbog nekog razloga pokrata OUPOI ostala mi je u sjećanju.

Pokratu koja je značila: Osmotri, Uoči, Procijeni, Odluči, Izvrši, stalno smo ponavljali. Morali smo osmotriti cestu, uočiti opasnosti, procijeniti rizik, odlučiti što učiniti, a zatim, ako je potrebno, izvršiti planirano. Na taj se način izbjegavaju nesreće.

Može li se to primijeniti na naš duhovni život? U 5. poglavlju Poslanice Efežanima Pavao piše vjernicima: »Gledajte dakle pomno kako živite: ne kao ludi, nego kao mudri« (r. 15). Znao je da kušnje mogu Efežane skrenuti s puta – stari način života može prevagnuti u odnosu na novi život u Isusu (r. r. 8,10,11). Zato je upozorio rastuću crkvu da budu oprezni.

Rečenica: »Gledajte dakle pomno kako živite« doslovno znači »pazite kako hodate«. Drugim riječima, gledajte oko sebe. Uočite opasnosti i izbjegavajte zamke kao što su opijanje i raspuštenost (r. 18). Umjesto toga, apostol kaže »uvidite što je volja Gospodnja« (r. 17) i s drugim vjernicima »kličite u svome srcu Gospodinu. Zahvaljujte svagda« (r. r. 19,20).

Bez obzira na opasnosti – i kad posrnemo –– imamo novi život u Kristu oslanjamo li se na Njegovu snagu ​​i milost.

– Adam Holz

Nebeski Oče, podsjeti nas da tražimo Tvoju pomoć.