Samoprovjera

Pročitajte: Tužaljke 3:37-42

37 Tko je taj koji je zapovjedio i zbilo se,
a Gospodin da nije zapovjedio?
38 Ne dolaze li nesreća i sreća
po zapovijedi Višnjega?
39 Zašto se tuži čovjek koji još živi,
čovjek zbog svojih kazni?
40 Ispitajmo, pretražimo svoje putove,
obratimo se Gospodinu!
41 Podignimo srce i ruke k Bogu u nebu!
42 Griješili smo i bunili smo se;
tada nam nisi oprostio.

Ispitajmo, pretražimo svoje putove, obratimo se Gospodinu!

Tužaljke 3:40

NEDAVNO sam pročitao gomilu pisama iz Drugoga svjetskog rata koje je moj otac poslao mojoj majci. Bio je u sjevernoj Africi, a ona u Americi. Tata, zastavnik u američkoj vojsci, bio je zadužen za cenzuriranje pisama vojnika – štiteći osjetljive podatke od neprijateljskih očiju. Priznajem da je bilo prilično smiješno vidjeti – na kuverti njegovih pisama supruzi –– pečat na kojemu je pisalo: »Cenzurirao zastavnik John Branon.« Stvarno je zacrnio i retke svojih vlastitih pisama!

Samocenzura je dobra za sve nas. U Svetome pismu nekoliko puta spominje se važnost temeljitog samopregledavanja kako bismo pronašli ono što nije dobro – što nije Bogu na čast. Psalmist se, primjerice, molio: »Istraži me, Bože, i upoznaj srce moje… Vidi jesam li na zlu putu« (Psalam 139:23,24). Jeremija to kaže ovako: »Ispitajmo, pretražimo pute svoje i vratimo se Jahvi« (Tužaljke 3:40, K. S.). I Pavao je, govoreći o stanju našega srca prije Večere Gospodnje, rekao: »Zato neka čovjek ispituje sama sebe« (1 Korinćanima 11:28).

Duh Sveti nam može pomoći u tome. Zato, prije nego danas krenemo u svijet, zastanimo i uz njegovu pomoć »Ispitajmo, pretražimo pute svoje i vratimo se Jahvi« (Tužaljke 3:40, K. S.).

– Dave Branon

Vidimo li da nešto moramo promijeniti, učinimo to!