Sluga čuje

Pročitajte: Prva knjiga o Samuelu 3:1-10

1 Mladi je Samuel vršio službu Gospodnju pod Elijevim nadzorom. U ono je vrijeme bila objava Gospodnja nešto rijetko; nije se događalo često proročko viđenje. 2 A jednoga dana dogodi se ovo: Eli je spavao u svojoj sobi. Oči su mu bile oslabile, tako da više nije mogao vidjeti. 3 Ali svjetiljka Božja nije se još bila ugasila. Samuel je spavao u Gospodnjem svetištu, gdje je bio kovčeg Božji.
4 Tada zovnu Gospodin Samuela. On odgovori: »Evo me!«
5 Otrča k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.«
On odvrati: »Ja te nisam zvao. Idi i spavaj!« I on ode i zaspa.
6 A Gospodin opet zovnu Samuela. Samuel ustade, ode k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.«
On odvrati: »Ja te nisam zvao, moj sine! Idi opet i spavaj!« 7 Samuel, naime, nije još poznavao Gospodina; još mu se nije bio objavio Gospodin.
8 I zovnu Gospodin Samuela po treći put. On ustade, ode k Eliju i reče: »Evo me! Ti si me zvao.« Sad spozna Eli da je Gospodin zvao dječaka.
9 Zato reče Eli Samuelu: »Idi i spavaj! Ako te zovne, odgovori: Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!« Samuel ode i zaspa na svojemu mjestu.
10 Gospodin dođe stade i zovnu ga kao prije: »Samuele, Samuele!«

Gospodin dođe stade i zovnu ga kao prije: »Samuele, Samuele!« Samuel odgovori: »Govori, sluga Tvoj sluša!«

1 Samuelova 3:10

DA je radiouređaj bio uključen, znali bi da Titanic tone. Cyril Evans, radiooperator drugog broda, pokušao je javiti Jacku Phillipsu, radiooperatoru na Titanicu, da su ušli u ledeno polje. Ali Phillips je bio zauzet prenošenjem poruka putnika i grubo je rekao Evansu da šuti. Evans je nevoljko ugasio radiouređaj i otišao spavati. Deset minuta poslije Titanic je udario u ledeni brijeg. Kada su pokušali pozvati pomoć nitko nije odgovorio jer nitko nije slušao.

U Prvoj knjizi o Samuelu čitamo da su izraelski svećenici bili korumpirani, izgubili su duhovni vid i sluh, a narod je odlazio u propast. »U ono je vrijeme bila objava Gospodnja nešto rijetko; niti se događalo često proročko viđenje« (r. 1). Ipak, Bog nije digao ruke od svoga naroda. Počeo je govoriti mladiću po imenu Samuel koji je odrastao u svećenikovu domu. Samuelovo ime znači »Gospodin čuje« – u znak sjećanja na to da je Bog odgovorio na molitvu njegove majke. No Samuel će tek trebati naučiti čuti Boga.

»Govori, sluga Tvoj sluša« (r. 10). To je sluga koji čuje. Zato budimo i mi ti koji slušaju i poslušaju to što je Bog objavio u Svetome pismu. Predajmo Mu život i budimo ponizni sluge – oni koji imaju uključen svoj ‘radiouređaj’.

– Glenn Packiam

Isuse, hvala Ti što si Ti Bog koji govori. Govori nam i pomogni da Te poslušamo.