Patiti zajedno

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 12:14-26

14 Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi. 15 Ako reče noga: »Zato što nisam ruka, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 16 I ako reče uho: »Zato što nisam oko, nisam od tijela«, zar zato nije od tijela? 17 Kad bi sve tijelo bilo oko, gdje bi bio sluh? Kad bi sve bilo sluh, gdje bi bio miris? 18 Ali eto Bog postavi udove, svaki od njih u tijelu, kako je htio. 19 A kad bi svi bili jedan ud, gdje bi bilo tijelo? 20 A sad su mnogi udovi, ali jedno tijelo. 21 A oko ne može reći ruci: »Ne trebam te«; ili opet glava nogama: »Ne trebate mi.« 22 Nasuprot, mnogo su potrebniji udovi tijela koji izgledaju slabiji. 23 I s većim poštovanjem pazimo na one udove tijela koje smatramo manje uglednima. I svoje nepristojne udove pokrivamo s osobitom pristojnošću. 24 A naši pristojni udovi toga ne trebaju. Ali Bog je složio tijelo i slabijemu udu dao više časti, 25 da ne bude razdora u tijelu, da se udovi jednako brinu jedan za drugoga. 26 Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi; ili ako se slavi jedan ud, s njim se raduju svi udovi.

Ako pati jedan ud, s njim pate svi udovi.

1 Korinćanima 12:26

VETERAN Britanske kraljevske ratne mornarice James McConnell umro je 2013. godine u dobi od sedamdeset godina. Budući da nije imao obitelj, djelatnici doma umirovljenika strahovali su da nitko neće doći na sprovod. Čovjek koji je trebao voditi McConnellov ispraćaj objavio je sljedeću poruku na Facebooku: »U današnje vrijeme dovoljno je tužno da netko odlazi s ovoga svijeta, a da nitko ne tuguje za njim. No ovaj je čovjek bio obitelj… Ako možete, dođite na groblje… i odajte počast bivšem bratu po oružju.« Dvjesto pripadnika Kraljevske mornarice popunilo je klupe!

Ti su britanski domoljubi potvrdili biblijsku istinu: povezani smo jedni s drugima. »Jer ni tijelo nije jedan ud, nego mnogi« (r. 14), piše Pavao. Nismo izolirani. Upravo suprotno: u Isusu smo povezani. Sveto pismo otkriva organsku povezanost: »Ako jedan dio pati, trpe i ostali dijelovi s njime« (r. 26, Novi zavjet živim riječima– ). Kao vjernici u Isusa i članovi nove Božje obitelji, približavamo se jedni drugima u boli, u tuzi, u onim mračnim mjestima u koja bismo se bojali zaći. Srećom, ne moramo sami.

Možda je najgori dio patnje osjećaj da tonemo u mrak potpuno sami. No, Bog stvara novu zajednicu koja pati zajedno, novu zajednicu u kojoj nitko ne smije ostati u mraku.

– Winn Collier

Bože, pomogni nam vjerovati da si nas stavio u novu zajednicu koja nas poznaje, voli i pati s nama.