Ponovo zakazati

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 3:1-6

1 O, nerazumni Galaćani! Tko vas je opčinio, vas kojima je bio pred očima naslikan Isus Krist kao raspet? 2 Od vas hoću doznati samo ovo: jeste li primili Duha po djelima Zakona ili pristajanjem uz poruku vjere? 3 Tako li ste nerazumni da počevši od Duha, sada u tijelu završavate? 4 Toliko li uzalud pretrpjeste? Kad bi bilo samo uzalud! 5 Onaj, dakle, koji vam daje Duha i čini silna djela među vama, čini li to po djelima Zakona ili po prihvaćanju naviještene vjere?
Obećanje Abrahamu o opravdanju vjerom
6 Tako Abraham povjerova Bogu, i uračuna mu se u pravdu.

Tako li ste nerazumni da počevši od Duha, sada u tijelu završavate?

Galaćanima 3:3

JOŠ dok sam redovito propovijedao, jednog sam nedjeljnog jutra stao za propovjedaonicu manji od makova zrna. Proteklog tjedna nisam bio najbolji muž, otac ni prijatelj. Osjetio sam da moram dovesti u red svoj život ako želim služiti Bogu. Zavjetovao sam se da ću održati propovijed najbolje što mogu i ubuduće biti bolji. To nije bio ispravan pristup.

U 3. poglavlju Poslanice Galaćanima čitamo da nas Bog neprekidno opskrbljuje svojim Duhom i snažno djeluje kroz nas kao besplatan dar – ne zato što smo nešto učinili ili zaslužili. Abrahamov je život najbolji primjer. Ponekad bi zakazao kao suprug. Primjerice, dvaput je Sarin život doveo u opasnost lažući kako bi spasio vlastitu glavu (pročitajte Postanak 12:10-20; 20:1-18). No njegova vjera »uračuna mu se u pravdu« (Galaćanima 3:6). Stavio se u Božje ruke unatoč svojim pogreškama i Bog ga je upotrijebio da kroz njegove nasljednike donese spasenje svijetu.

Loše ponašanje nema opravdanja. Isus nas je pozvao da ga slijedimo i za to nam daje sve što trebamo. Tvrdo, neskrušeno srce uvijek će ometati Njegove nakane za nas, ali mogućnost da nas upotrijebi ne ovisi o našem dobrom ponašanju. Temelji se na Božjoj spremnosti da djeluje kroz nas onakve kakvi jesmo: spašeni koji rastu po milosti.

– David H. Roper

Ne morate zaraditi Njegovu milost – besplatna je!