Dan ohrabrivanja

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:12-28

12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima! 16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas. 19 Ne gasite Duha! 20 Ne prezirite proroštava! 21 A sve kušajte i što je dobro zadržite! 22 Klonite se svake vrste zla!
23 A sam Bog mira neka vas posveti u punoj mjeri. Neka se vaš cjeloviti duh, vaša duša i vaše tijelo sačuva besprijekorno za dolazak našega Gospodina Isusa Krista! 24 Vjeran je onaj koji vas pozva, on će i izvršiti.
25 Braćo, molite se za nas!
26 Pozdravite svu braću svetim poljupcem! 27 Zaklinjem vas Gospodinom da se pročita ova poslanica svoj braći. 28 Neka milost Gospodina našega Isusa Krista bude s vama!

Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima!

1 Solunjanima 5:14

ONI koji dođu prvi svakodnevno pokazuju posvećenost i hrabrost tako što su u prvim redovima kad se dogode katastrofe. U napadu na Svjetski trgovački centar u New Yorku 2001. godine, kada su ubijene ili ranjene tisuće ljudi, više od četiri stotine djelatnika hitne pomoći također je izgubilo život. Njima u čast 12. rujna u SAD-u obilježavaju National Day of Encouragement– (op. ur. Dan ohrabrivanja).

Iako se može činiti jedinstvenim da vlada proglasi nacionalni dan ohrabrivanja, apostol Pavao znao je da je ohrabrivanje nužno za rast crkve. Mladoj crkvi u Solunu, gradu u Makedoniji, napisao je: »… sokolite malodušne, pomažite slabe, budite strpljivi sa svima!« (r. 14, K. S.) Iako su trpjeli progonstvo, Pavao je ohrabrivao vjernike da »svagda revno nastoje oko dobra među sobom i prema svima!« (r. 15) Znao je da će kao ljudi biti skloni očajavanju, sebičnosti i sukobima. Ali znao je i to da neće moći ohrabrivati jedni druge bez Božje pomoći i snage.

I danas je tako. Svi trebamo da nas netko ‘podigne’ i mi trebamo to činiti onima oko sebe. No, ne možemo to u svojoj snazi. Zato je Pavlovo ohrabrenje da je vjeran »onaj koji vas pozva, On će i izvršiti« tako umirujuće (r. 24).

– Estera Pirosca Escobar

Jedino uz Božju pomoć možemo ohrabrivati jedni druge svakoga dana.