Zaštitnička peraja

Pročitajte: Knjiga Postanka 4:8-16

8 I jednoga dana, kad se Kajin sa svojim bratom Abelom, dok su bili u polju, nešto porječkao, skoči Kajin na brata svojega Abela i ubije ga.
9 Tada upita Gospodin Kajina: »Gdje ti je brat Abel?«
On odgovori: »Ne znam. Zar sam ja čuvar brata svojega?«
10 Tad reče Gospodin: »Što si učinio? Glasno vapi sa zemlje k meni krv tvojega brata. 11 I zato da si proklet, prognan od domaćeg tla, što je otvorilo usta svoja da popije iz ruke tvoje krv brata tvojega! 12 Kad zemlju obradiš, neka ti više ne daje uroda. Lutat ćeš i bježat ćeš po zemlji.« 13 A Kajin se potuži Gospodinu: »Prevelika je kazna moja, a da bih je mogao podnositi. 14 Izgoniš me, eto, danas iz dobre zemlje! Moram se kriti pred tobom, moram lutati i bježati po zemlji. Tkogod me susretne, ubit će me.«
15 Gospodin mu odgovori: »Naprotiv, tko god ubije Kajina, bit će sedam puta osvećen.« I Gospodin učini na Kajinu znamen, da ga ne ubije nitko tko ga susretne.
16 Kajin ode nato ispred lica Gospodnjega i nastani se u zemlji Nod, istočno od Edena.

Zar sam ja čuvar brata svojega?

Postanak 4:9

OCEANOLOGINJA je plivala je blizu Kukovih otoka u Južnom tihom oceanu kad se iznenada pojavio grbavi kit, od približno 25 tona, i poklopio ju perajom. Žena je mislila da joj nema spasa. Ali nakon što je polako otplivao nekoliko krugova, kit je podigao peraju. U tom je trenutku ugledala tigrastoga morskog psa kako se udaljava. Dan danas uvjerena je da ju je kit štitio – sačuvao od opasnosti.

U svijetu punom opasnosti, pozvani smo paziti na druge. No možda se pitate jesmo li stvarno odgovorni za nekoga drugog? Ili kako pita Kain: »Zar sam ja čuvar brata svoga?« (r. 9, K. S.) Ostatak Starog zavjeta odjekuje gromoglasnim odgovorom: Da! Baš kao što se Adam trebao brinuti o vrtu, tako se i Kain trebao brinuti o Abelu. Izraelci su trebali štititi ranjive i brinuti se o potrebitima. No, činili su suprotno – izrabljivali su ljude, tlačili siromašne i oglušili se na poziv da vole svoje bližnje kao same sebe (pročitajte Izaija 3:14,15).

Ipak, u priči o Kainu i Abelu Bog je i dalje pazio na Kajina, čak i nakon što ga je prognao iz Edena (Postanak 4:15,16). Bog je učinio za Kaina ono što je Kain trebao učiniti za Abela. To je predivni nagovještaj onoga što će Bog u Isusu učiniti za nas. Isus se brine za nas i osposobljava nas da činimo isto drugima.

– Glenn Packiam

Suosjećajni Bože, čuvaj nas i pazi na nas. Pomogni nam da i mi to činimo za druge.