Popravljanje dizala

Pročitajte: Levitski zakonik 19:9-18

9 Kad spremate žetvu svoje zemlje, nemojte požeti polja sve do krajnjega ruba i ne skupljajte ostatke po žetvi! 10 I u vinogradu ne skupljajte ostatke i ne pobirite otpalih zrna u vinogradu! Ostavite ih siromahu i strancu. Ja sam Gospodin, Bog vaš.
11 Ne kradite, ne lažite, ne varajte jedan drugoga!
12 Ne zaklinjite se krivo mojim imenom i ne okrvnjujte tako imena Božjega! Ja sam Gospodin.
13 Ne zakidaj i ne pljačkaj svojega bližnjega! Ne zadržavaj kod sebe do sutra radnikove plaće.
14 Nemoj psovati gluha i pred slijepca ne stavljaj na put ništa, nego se boj Boga svojega! Ja sam Gospodin.
15 Ne činite nepravde kod presude! Niti drži stranu siromahu, niti se obaziri na odličnika, nego po pravdi sudi svojemu bližnjemu!
16 Ne kleveći među svojim zemljacima i ne dovodi tako u opasnost život svoga bližnjega! Ja sam Gospodin.
17 Ne nosi u srcu mržnje protiv svojega brata! Otvoreno uputi svojega bližnjega da zbog njega ne naprtiš krivnju na sebe! 18 Ne budi osvetljiv prema svojim zemljacima i ne nosi ništa za njima, nego ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga! Ja sam Gospodin.

… ljubi bližnjega svojega kao sebe samoga!

Levitski zak. 19:18

SARAH ima rijetki poremećaj zbog kojeg se njezini zglobovi iščašuju, pa se može kretati samo uz pomoć električnih invalidskih kolica. Dok je nedavno išla u crkvu, kolicima se dovezla do željezničke stanice, no dizalo je bilo u kvaru. Opet. Budući da nije mogla doći do perona, rekli su joj da uzme taksi do sljedeće stanice udaljene četrdeset minuta. Pozvali su taksi koji nikad nije došao. Sarah je odustala i otišla kući.

Nažalost, za nju je to svakodnevna pojava. Zbog dizala u kvaru ne može se ukrcati u vlakove, a zbog nepostavljene rampe (platforme za spuštanje) ne može iz njih izići. Ponekad ju željezničko osoblje smatra gnjavažom zato što treba pomoć. To ju jako žalosti.

Od mnogih biblijskih zakona koji upravljaju ljudskim odnosima, ključan je sljedeći: »Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe!« (r. 18; Rimljanima 13:8-10) I dok nas ta ljubav sprječava da lažemo, krademo i zlostavljamo druge (Levitski zak. 19:11,14), ona mijenja i način na koji radimo. Prema zaposlenicima treba se odnositi pošteno (r. 13), a svi trebamo biti velikodušni prema siromašnima (r. r. 9,10). U Sarahinom slučaju, oni koji popravljaju dizala i stavljaju rampe, ne rade nešto nebitno. Oni služe drugima. No ako je za nas rad samo način da dobijemo plaću ili ostvarimo osobnu korist, uskoro ćemo druge početi smatrati gnjavažom.

– Sheridan Voysey

Kada je posao prilika da volimo, to je uzvišeno iskustvo.