Usredotočeni na Isusa

Pročitajte: Djela apostolska 3:2-8,16

2 Bio je jedan čovjek hrom od svoga rođenja kojega su nosili i svaki dan stavljali pred hramska vrata, koja se zovu Krasna, da prosi milostinju od onih koji ulaze u Hram. 3 Kad je on vidio Petra i Ivana gdje hoće ući u Hram, zamoli milostinju. 4 Petar ga s Ivanom pogleda i reče: »Pogledaj nas!« 5 On ih pogleda nadajući se da će što od njih dobiti. 6 A Petar reče: »Nema u mene srebra i zlata, ali što imam to ti dajem: U ime Isusa Krista Nazarećanina ustani i hodi!« 7 I uze ga za desnicu i podiže ga. Odmah se utvrdiše njegova stopala i gležnjevi. 8 I skoči te je mogao stajati i hodati. I uđe s njima u Hram idući i skačući i hvaleći Boga.
16 Zbog vjere u ime Isusa očvrsnu ovaj koga vidite i poznajete; i vjera koja je po Isusu dade ovome cjelovito zdravlje pred svima vama.

Zbog vjere u ime Isusa očvrsnu ovaj koga vidite i poznajete.

Djela ap 3:16

PISAC Mark Twain smatrao je da sve što gledamo u životu – i kako to vidimo –– može utjecati na naše sljedeće korake, čak i na našu sudbinu. Twain je rekao da se ne možemo osloniti na svoje oči kada je naša mašta izvan fokusa.

Petar je također govorio o vidu kada je odgovorio hromom prosjaku, čovjeku kojega su on i Ivan susreli na prometnim hramskim vratima zvanim Krasna (r. 2). Kada ih je čovjek zatražio novac, Petar ga je pogledao i rekao mu: »Pogledaj nas!« (r. 4)

Zašto je to rekao? Kao Kristov veleposlanik, Petar je vjerojatno želio da prosjak prestane gledati svoja ograničenja – da, čak i da prestane gledati svoju potrebu za novcem. Kada je pogledao apostole, vidio je stvarnost vjere u Boga.

Petar mu je rekao: »Nema u mene srebra i zlata, ali što imam to ti dajem: U ime Isusa Krista Nazarećanina ustani i hodi!« (r. 6) Zatim mu je pomogao da ustane i »odmah se utvrdiše njegova stopala i gležnjevi. I skoči te je mogao stajati i hodati… hvaleći Boga« (r. r. 7,8).

Što se dogodilo? Čovjek je stekao vjeru u Boga (r. 16). Evangelizator Charles Spurgeon rekao je da je jedino važno gledati Isusa. Kada to činimo, ne vidimo prepreke. Vidimo Boga, Onoga koji nam pomaže da jasno vidimo svoj put.

– Patricia Raybon

Oče, usredotoči naš pogled na Tvoju neograničenu moć.