Zaustavite glasine

Pročitajte: Knjiga Izlaska 23:1-3

1 Ne svjedoči krivo, ne pružaj svoje ruke onomu koji je u nepravdi, da krivo svjedočiš!
2 Ne idi s velikom većinom činiti zlo, i u parnici ne čini tako da s velikom većinom izvrčeš pravo!
3 Siromaha ne podupiri u njegovoj parnici!

Ne svjedoči krivo.

Izlazak 23:1

NAKON što je Charles Simeon (1759. – 1836.) imenovan vikarom crkve Presvetog Trojstva u Cambridgeu u Engleskoj, godinama je nailazio na veliki otpor. Budući da je većina zajednice željela da umjesto njega bude imenovan drugi svećenik, počeli su širiti glasine o njemu i nisu prihvaćali njegovu službu –– katkada su mu i priječili ulazak u crkvu. Ali Simeon, koji je želio biti ispunjen Božjim Duhom, nastojao se nositi s ogovaranjem tako što si je postavio načela prema kojima će živjeti. Jedno je bilo da ne vjeruje glasinama, a drugo sasluša li se i druga strana, stvari će možda izgledati drukčije.

U tome je Simeon slijedio Božju uputu svojem narodu da prestanu ogovarati i ružno govoriti jedni o drugima jer će to narušiti njihovu ljubav. Jedna od Božjih deset zapovijedi odražava Njegovu želju da žive vjerodostojno: »Ne svjedoči lažno protiv bližnjega svoga!« (20:16) Druga uputa u Knjizi Izlaska pojačava ovu zapovijed: »Ne daji lažne izjave!« (23:1, K. S.)

Zamislite koliko bi svijet bio bolji kada nitko od nas ne bi širio glasine i davao lažne izjave ili kada bismo ih zaustavili čim ih čujemo. Zato, oslonimo se na Duha Svetoga da nam pomogne govoriti istinu u ljubavi i koristimo svoje riječi da veličamo Boga.

– Amy Boucher Pye

Isuse, želimo u ljubavi govoriti Tvoju istinu. Daj nam riječi koje donose mir, milost i ohrabrenje.