Sklopite mir s patnjom

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:25-33

25 Ovo sam vam govorio u slikama. Dolazi čas kad vam više ne ću govoriti u zagonetkama, nego ću vam otvoreno navješćivati ono što se tiče Oca. 26 U onaj ćete dan u moje ime moliti, i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas. 27 Sâm vas Otac naime ljubi jer ste vi mene ljubili i povjerovali ste da ja izađoh od Boga. 28 Izađoh od Oca i dođoh na svijet; opet ostavljam svijet i idem k Ocu.« 29 Rekoše njegovi učenici: »Eto, sad otvoreno govoriš i nikakve zagonetke ne kazuješ. 30 Sad znamo da sve znaš, i nije ti potrebno da te tko pita. Zato vjerujemo da si izašao od Boga.«
31 Isus im odvrati: »Zar sada vjerujete? 32 Evo dolazi čas, i već je došao, kada ćete se raspršiti svaki na svoju stranu, a mene sama ostaviti. Ali nisam sam, jer je Otac sa mnom. 33 Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: ja nadvladah svijet.«

U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: Ja nadvladah svijet.

Ivan 16:33

BILI smo nadomak domu kad sam to primijetio: kazaljka mjerača temperature motora strelovito se dizala. Skrenuo sam u dvorište, ugasio motor automobila i iskočio van. Dim je sukljao ispod haube. Motor je cvrčao poput slanine dok se prži. Gurnuo sam automobil prema garaži i vidio lokvu: ulje. Znao sam što se dogodilo – pukla je brtva na glavi motora.

Uhvatio sam se za glavu. Opet ćemo baciti novac na skupi popravak. Zašto ništa ne može ići glatko? Ogorčeno sam gunđao. Zašto se stvari jednostavno ne prestanu kvariti?

Zvuči vam poznato? Ponekad spriječimo jednu krizu, riješimo jedan problem, platimo jedan veliki račun, da bi se suočili s drugim. No postoje nevolje mnogo veće od kvara motora: neočekivana dijagnoza, prerana smrt, strašni gubitak.

U tim trenucima žudimo za svijetom koji je manje slomljen, bez toliko problema. Isus je obećao da taj svijet dolazi. Ali ne još: »U svijetu ćete imati patnju«, podsjetio je Ivan svoje učenike na Kristovo obećanje. »Ali, ohrabrite se: Ja sam pobijedio svijet« (r. 33, K. S.).

Cijelo 16. poglavlje govori o velikim nevoljama, poput progonstva zbog vjere. Ali one nikada neće imati zadnju riječ za one koji se pouzdaju u Njega. Nevolje nam mogu zagorčiti život, ali Isus nam je obećao bolje sutra s Njim.

– Adam Holz

Ne dopustimo da nam nevolje određuju život!