Opasno skretanje

Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 4:1-5

1 Zaklinjem te pred Bogom i Isusom Kristom koji će suditi žive i mrtve, njegovim dolaskom i njegovim kraljevstvom: 2 Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra, uvjeravaj, opominji, ohrabruj sa svom strpljivošću i naukom! 3 Doći će naime vrijeme kad zdravi nauk ne će podnositi, nego će po svojim strastima skupiti sebi učitelje, da im golicaju uši. 4 I odvraćat će uši od istine, a okretat će se k bajkama. 5 A ti budi razborit u svemu, podnosi zlo, čini djelo evanđelista, svoju službu obavljaj potpuno!

Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra.

2 Timoteju 4:2

»KAKAV gubitak vremena«, pomislila je Harley. Zastupnica njezina osiguravajućeg društva željela je s njom razgovarati. Bilo joj je jasno da će to biti još jedan dosadni pokušaj da joj proda dodatnu policu osiguranja, ali odlučila je to maksimalno iskoristiti tražeći priliku da razgovara o svojoj vjeri.

Primijetivši da su joj obrve tetovirane, Harley ju je pitala zašto. Otkrila je da je žena to učinila jer je smatrala da će joj donijeti sreću. Harleyjino pitanje bilo je opasno skretanje s uobičajenog razgovora o novcu, ali otvorilo je vrata razgovoru o sreći i vjeri, i dalo joj priliku da posvjedoči svoju vjeru u Isusa. Taj ‘izgubljeni’ sat pokazao se kao ‘sastanak dogovoren u nebu’.

Isus je također učinio nešto opasno. Dok je putovao iz Judeje u Galileju, skrenuo je s puta da bi razgovarao sa Samarijankom, što je za Židove bilo nezamislivo. Da stvar bude gora, ona je bila preljubnica koju su izbjegavali i Samarijanci. No upravo zahvaljujući tom razgovoru uslijedilo je spasenje mnogih (Ivan 4:1-26,39-42).

Sastajete li se s nekim koga ne želite vidjeti? Uporno susrećete susjeda kojega izbjegavate? Bog nas potiče da budemo spremni propovijedati riječ »i kad prilika nije dobra« (r. 2).

– Leslie Koh

Razmislite o opasnom »skretanju s puta«. Možda vam Bog daje priliku da s nekim razgovarate o Njemu!