Koji drži dano obećanje

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 6:13-20

13 Doista, kad je Bog Abrahamu davao obećanje, nije se imao kime većim zakleti pa se zakleo samim sobom 14 govoreći: »Zaista, obilno ću te blagosloviti i silno ću te umnožiti.« 15 I tako, strpljivo čekajući, Abraham postiže obećanje.
16 Doista, ljudi se kunu većim, i svakom osporavanju svršetak je zakletva koja potvrđuje. 17 Zato se Bog, kad je htio baštinicima obećanja snažnije pokazati nepokolebljivost svoje odluke, poslužio zakletvom. 18 Tako dva neopoziva čina, u kojima Bog ne može prevariti, donose snažnu utjehu nama koji smo ponuđenu nadu prihvatili kao utočište. 19 Ta nam je nada kao sigurno i čvrsto sidro duše koje ulazi u unutrašnjost iza zavjesa, 20 kamo Isus uđe kao preteča za nas, postavši veliki svećenik dovijeka po Melkisedekovu redu.

I tako, strpljivo čekajući, Abraham postiže obećanje.

Hebrejima 6:15

OPTEREĆEN obećanjima koja je dao LaShonnei, Jonathan je zapinjao ponavljajući vjenčane zavjete. Pomislio je: Kako mogu obećati, a ne vjerovati da je to moguće održati? Obred vjenčanja je završio, ali težina preuzetih obveza je ostala. Nakon domjenka, Jonathan je sa suprugom otišao u crkvu, i molio se – više od dva sata –– da mu Bog pomogne održati obećanje da će voljeti i brinuti se za LaShonneu.

Njegovi su se strahovi na dan vjenčanja temeljili na priznavanju svojih ljudskih slabosti. Ali Bog, koji je obećao blagosloviti narode kroz Abrahamovo potomstvo (Galaćanima 3:16), nema takva ograničenja.

Kako bi potaknuo kršćane hebrejskog podrijetla na ustrajnost i strpljenje u svojoj vjeri u Isusa, pisac Poslanice Hebrejima prisjeća se Božjih obećanja Abrahamu, njegovom čekanju i ispunjenju obećanja (r. r. 13-15). To što su Abraham i Sara bili u poodmakloj dobi nije bilo zapreka ispunjenju obećanja da će Abrahama silno umnožiti (r. 14).

Želite li vjerovati Bogu iako ste slabi, povodljivi i samo ljudi? Je li vam teško ispuniti preuzete obveze, obećanja i zavjete? U Drugoj poslanici Korinćanima Bog obećava da će nam pomoći: »Dosta ti je Moja milost jer se snaga u slabosti usavršava« (12:9). Trideset šest godina Bog je pomagao Jonathanu i LaShonnei da održe svoje zavjete.

– Arthur Jackson

Bože, pomogni nam da ostanemo vjerni Tebi i drugima.