Oči da gledamo

Pročitajte: Psalam 119:97-104

97 O, kako ljubim Zakon tvoj:
po cijeli dan o njemu razmišljam.
98 Tvoja zapovijed čini me mudrijim od mojih neprijatelja,
jer je ona uvijek sa mnom.
99 Postadoh umniji od svih svojih učitelja,
jer razmišljam o svjedočanstvima tvojim.
100 Pametniji sam od starca,
jer čuvah tvoje zapovijedi.
101 Od svakoga zla puta suspregnuh korake svoje,
da sačuvam riječ tvoju.
102 Ne odstupih od tvojih sudova,
jer si me ti poučio.
103 Kako su slatke nepcu mome riječi tvoje,
slađe od meda ustima mojim!
104 Od tvojih propisa zadobih razumnost,
zato mrzim sve staze lažne.

Otvori mi oči da gledam čudesa Tvoga Zakona!

Psalam 119:18

NEDAVNO sam otkrio čudo anamorfne umjetnosti. Na prvi pogled sve izgleda kao gomila nasumično skupljenih stvari, no takva skulptura ima smisla samo ako ju gledamo pod pravim kutom. Primjerice, niz vertikalnih stupova otkriva lice poznatog političara. Drugo umjetničko djelo napravljeno od kablova postaje obris slona ili stotinjak crnih točaka povezanih žicom postaje oko žene. Važno je gledati iz različitih uglova dok ne otkrijemo što umjetničko djelo predstavlja.

Bibliju je ponekad teško razumjeti baš zato što što sadržava tisuće redaka o povijesti, pjeme i još štošta drugo. Ali ona nam sama govori kako otkriti njezino značenje. Odnosite se prema njoj kao prema anamorfnoj skulpturi: gledajte ju iz različitih uglova i razmišljajte. Kristove prispodobe djeluju na takav način. Onima koji se potrude i razmišljaju o njima otvaraju se »oči da vide« i razumiju ih (Matej 13:10-16). Pavao je rekao Timoteju da razmišlja i Gospodin će mu »dati razumijevanje u svemu« (2 Timoteju 2:7). A u 119. psalmu opetovano čitamo da razmišljanje o Svetome pismu daje mudrost i razumijevanje, otvara nam oči da vidimo njegovo značenje (r. r. 18,97-99).

Pokušajte razmišljati o jednoj prispodobi tjedan dana ili pročitati evanđelja odjednom. Sagledajte pročitani tekst ili redak iz svih uglova. Udubite se. Bibliju ćemo razumjeti ako razmišljamo o njoj. Nije ju dovoljno samo pročitati.

– Sheridan Voysey

O, Bože, daj nam oči da vidimo.