Neobična utjeha

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 6:15-17

15 A kad se ujutro diže sluga Božjega čovjeka i iziđe, stajala je oko grada vojska s konjima i kolima. Njegov ga sluga upita: »Jao, gospodaru, što da učinimo?« 16 A on odvrati: »Ne boj se! Jer onih koji su na našoj strani ima više negoli je onih koji su na njihovoj strani.« 17 I pomoli se Elizej: »Gospodine, otvori mu oči, da vidi!« I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola.

»Gospodine, otvori mu oči, da vidi!«

2 Kraljevima 6:17

ČINILO se da redak u poruci koju je Lisa dobila nema veze s njezinom situacijom: »I Gospodin otvori oči sluzi, i on vidje kako je gora oko Elizeja puna ognjenih konja i kola« (r. 17). Imam karcinom, pomislila je zbunjeno. Imala sam spontani pobačaj! Kakve veze s tim ima redak o vojsci anđela?

Tada su se počeli pojavljivati ​​‘anđeli’. Oni koji su pobijedili karcinom odvojili su vrijeme, bili su uz nju i slušali njezine jade. Njezin se suprug ranije vratio kući iz vojne misije u inozemstvu. Prijatelji su se molili s njom. Ali trenutak kad je najviše osjetila Božju ljubav bio je kad je njezina prijateljica Patty došla k njoj s dvije kutije papirnatih maramica, stavila ih na stol i počela plakati. Patty je znala. I ona je imala spontani pobačaj.

»To mi je najviše značilo«, rekla je Lisa. »Redak je sada imao smisla. Moja ‘vojska anđela’ bila je tu cijelo vrijeme.«

Kad je neprijatelj opkolio Izrael, mnoštvo stvarnih anđela zaštitilo je Elizeja. Ali Elizejev sluga nije ih mogao vidjeti. »Jao, gospodaru, što da učinimo?« (r. 15) pitao je proroka. »I pomoli se Elizej: ‘Gospodine, otvori mu oči, da vidi!’« (r. 17)

Kad od Boga očekujemo pomoć, kriza će nam pokazati što je doista važno i da nismo sami. Vidjet ćemo da nas Božja umirujuća prisutnost nikada ne napušta. On nam pokazuje svoju ljubav na beskrajno iznenađujuće načine.

– Tim Gustafson

Bože, otvori nam oči da Te vidimo svakoga dana.