Vidjet ćeš ju opet

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 15:3-4,12-22

3 Doista, predao sam vam najprije ono što sam i primio: Krist je umro za grijehe naše po Pismima; 4 i pokopan je, i uskrišen je trećeg dana po Pismima;
12 A ako se propovijeda da je Krist uskrsnuo od mrtvih, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? 13 Ako naime nema uskrsnuća mrtvih, onda nije ni Krist uskrsnuo. 14 A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle naše propovijedanje, uzalud je i vaša vjera. 15 Tada smo i lažni Božji svjedoci što smo svjedočili protiv Boga da je uskrisio Krista kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskrsavaju. 16 Jer ako mrtvi ne uskrsavaju, ni Krist nije uskrsnuo. 17 A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera, jer ste još u svojim grijesima. 18 Tada i oni koji usnuše u Kristu, izgiboše. 19 Ako se samo u ovom životu uzdamo u Krista, bjedniji smo od svih ljudi.
20 Ali Krist jest uskrsnuo od mrtvih, prvijenac onih koji usnuše. 21 Jer kako po čovjeku dođe smrt, tako će i uskrsnuće mrtvih doći po čovjeku. 22 Doista, kako u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti.

Doista, kako u Adamu svi umiru, tako će u Kristu svi oživjeti.

1 Korinćanima 15:22

U sobi je bilo mračno i tiho dok sam približavala stolac Jacquieinu krevetu. Prije trogodišnje borbe s karcinomom, moja je prijateljica bila vedra osoba. Još ju vidim kako se smije – očiju punih života i licem obasjanim osmijehom. Sada je bila tiha i mirna, a ja sam je posjećivala u ustanovi za njegu bolesnika.

Ne znajući što bih rekla, odlučila sam pročitati nešto iz Biblije. Izvadila sam ju iz torbice i počela čitati iz Prve poslanice Korinćanima.

Nakon posjeta bila sam duboko potresena i u osami svoga parkiranog automobila sjetila sam se nečega što je usporilo moje suze: vidjet ćeš ju opet. Obuzeta tugom, zaboravila sam da je smrt za vjernike samo privremena (r. r. 21,22). Znala sam da ću opet vidjeti Jacquie jer smo se obje pouzdale u Isusovu smrt i uskrsnuće za oproštenje grijeha (r. r. 3,4). Kada se Isus vratio među žive nakon raspeća, smrt je izgubila svoju konačnu moć odvajanja vjernika jednih od drugih i od Boga. Nakon što umremo, opet ćemo živjeti na nebu s Bogom i sa svom svojom duhovnom braćom i sestrama – zauvijek. Budući da je Isus danas živ, oni koji u Njega vjeruju imaju nadu u vremenima gubitka i tuge jer na golgotskome križu »pobjeda proguta smrt« (r. 54).

– Jennifer Benson Schuldt

Zahvaljujući Tebi, Isuse, naši rastanci nisu konačni.