Opasna reakcija

Pročitajte: Mudre izreke 15:1-2,31-33

1 Blag odgovor utišava gnjev;
uvredljiva riječ podiže srdžbu.
2 Jezik mudroga govori mudrost,
a usta luđaka prosipaju ludost.

31 Uho koje sluša spasonosne opomene,
boravi rado među mudrima.
32 Tko odbija pouku, prezire dobro svoje duše;
a tko sluša opomenu, steče sebi razboritost.
33 Strah je Gospodnji odgoj za mudrost;
pred čašću ide poniznost.

Žestok čovjek izaziva kavgu, a strpljiv utišava svađu.

Izreke 15:18

GRUBE riječi bole. Zato se moj prijatelj – nagrađivani pisac –– borio s time kako da odgovori na kritike koje je primio. Njegova je nova knjiga ocijenjena s pet zvjezdica i donijela mu je veliku nagradu. Tada je kritičar uglednog časopisa napisao dvosmislenu pohvalu opisujući njegovu knjigu kao dobro napisanu, no i dalje ju grubo kritizirajući. Prijatelj se okrenuo prema nama i pitao: »Kako da odgovorim?«

Netko mu je savjetovao da se ne obazire na to. Ja sam mu rekla nekoliko savjeta iz časopisa o pisanju, uključujući onaj da kritike ignoriramo ili nešto naučimo iz njih, no da nastavimo raditi i pisati.

Na kraju sam ipak odlučila vidjeti što Biblija – koje ima najbolji savjet od svih – kaže o tome kako reagirati na snažne kritike. Jakovljeva poslanica savjetuje: »… neka bude svaki čovjek brz u slušanju, a spor u govorenju i spor u srdžbi« (1:19). Apostol Pavao nam savjetuje da budemo »jedne misli među sobom« (Rimljanima 12:16). No cijelo 15. poglavlje Mudrih izreka nudi savjete kako reagirati na prepirke. »Blag odgovor utišava gnjev… strpljiv utišava svađu… a tko sluša opomenu, steče sebi razboritost« (r. r. 1,18,32). Sada kad to znamo neka nam Bog pomogne da ne kažemo ništa, kao što je učinio moj prijatelj. Više od svega mudrost nas uči da se bojimo Boga jer »pred čašću ide poniznost« (r. 33).

– Patricia Raybon

Bože, kad krenu kritike i svađe bole, obuzdaj naš jezik.