Boriti se sa zmajevima

Pročitajte: Poslanica Kološanima 2:9-15

9 Jer u njemu tjelesno prebiva sva punina božanstva. 10 U njemu ste i vi ispunjeni, a on je glava svakome Poglavarstvu i Vlasti.
11 U njemu ste i obrezani nerukotvorenim obrezanjem, skinuvši tjelesnu put Kristovim obrezanjem. 12 Ukopani ste s njim u krštenju u kojemu s njime i uskrsnuste po vjeri u silu Boga koji ga uskrisi od mrtvih. 13 Bog je vas, koji ste bili mrtvi u prijestupima i u neobrezanju svoga tijela, oživio s njime, oprostivši nam sve prijestupe. 14 Izbrisao je zadužnicu koja je bila svojom odredbom protiv nas: uklonio ju je pribivši je na križ. 15 Svrgnuo je Poglavarstva i Vlasti, javno ih izložio ruglu, pobijedivši ih križem.

5

Svrgnuo je Poglavarstva i Vlasti, javno ih izložio ruglu, pobijedivši ih križem.

Kološanima 2:15

JESTE li se ikada borili sa zmajem? Ako je vaš odgovor »Ne«, pisac Eugene Peterson se ne slaže s vama. On smatra da su zmajevi odraz naših strahova, užasnih predviđanja svega što nam može nauditi… da zemljoradnik koji se suočio s veličanstvenim zmajem nema nikakva izgleda. Što želi time reći? Život je prepun zmajeva: životno opasne bolesti, gubitak posla, propali brak, dijete koje se otuđilo i krenulo krivim putem. Ti ‘zmajevi’ su velike opasnosti i iskušenja kojima nismo dorasli i ne možemo se s njima boriti sami.

Ali u tim borbama mi imamo Pobjednika. Ne junaka iz bajke, – nego najvećeg Pobjednika koji se borio za nas i pobijedio zmajeve koji nas žele uništiti. Bilo da su to zmajevi naših vlastitih neuspjeha ili duhovni neprijatelj koji nam prijeti, naš je Pobjednik veći. Zbog toga Pavao može pisati da Isus »razoruža Poglavarstva i Vlasti i javno ih izloži ruglu vodeći ih u pobjedonosnoj povorci pobijeđene Njime« (r. 15, K. S.). Razorne sile ovoga slomljenog svijeta nisu mu dorasle!

Trenutak kada shvatimo da su zmajevi života preveliki za nas, trenutak je kada se možemo početi odmarati u Kristovu spasenju i reći: »Hvala Bogu koji nam dade pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu«(1 Korinćanima 15:57).

– Bill Crowder

Oče, hvala Ti što si više nego dostatan da pobijediš u svim borbama s kojima ćemo se danas suočiti.