Nedostaje: Mudrost

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 3:5-12

5 Tada se javi Gospodin Salomonu u Gibeonu noću u snu. Bog mu reče: »Išti što da ti dam!« 6 Salomon odgovori: »Ti si svojemu sluzi Davidu, mojemu ocu, iskazivao veliku naklonost, jer je on hodio pred tobom u vjernosti i pravednosti i iskrena srca, i ti si mu sačuvao tu veliku naklonost i darovao si mu sina koji sada sjedi na njegovu prijestolju. 7 I tako, Gospodine, Bože moj! Ti si učinio svojega slugu kraljem umjesto mojega oca Davida. A ja sam mlad čovjek koji ne zna ni odlaziti ni dolaziti. 8 Tvoj sluga stoji na čelu tvog naroda koji si izabrao i koji je tako mnogobrojan da se ne može izbrojiti ni procijeniti. 9 Daj svomu sluzi razumno srce, da može vladati tvojim narodom i da zna razlikovati između dobra i zla. Jer tko bi mogao vladati ovim tvojim mnogobrojnim narodom?«
10 Vrlo se svidje Bogu što je to Salomon zamolio, a Bog mu odgovori: 11 »Budući da si to zatražio i nisi za se molio duga života, niti blaga, niti smrti svojih neprijatelja, nego si sebi zaprosio mudrost u pravom djelovanju, 12 udovoljit ću tvojoj molbi. Evo, dat ću ti mudro i razumno srce, tako da tebi jednaka nije bilo prije tebe, niti će tebi jednaka biti poslije tebe.

Daj svomu sluzi razumno srce, da može vladati Tvojim narodom i da zna razlikovati između dobra i zla.

1 Kraljevima 3:9

DVOGODIŠNJI Kenneth je nestao. No, tri minute nakon mamina poziva hitnim službama, netko ga je pronašao na sajmu na kraju ulice u kojoj stanuje. Mama mu je obećala da će poslijepodne ići tamo sa svojim djedom. Ali on je otišao sam na svojoj električnoj igrački traktoru i parkirao ga na svome omiljenome mjestu. Kad se dječak sretno vratio kući, njegov je tata bio mudar i izvadio baterije.

Dječak je bio dovoljno pametan da dođe tamo gdje je želio, ali dvogodišnjacima nedostaje jedna ključna osobina: mudrost. A ponekad nedostaje i nama odraslima. Salomon, kojeg je kraljem imenovao njegov otac David (Pročitajte 1 Kraljevima 2), priznao je da se osjeća kao dijete. Bog mu se javio u snu i rekao: »Išti što da ti dam!« (3:5) On mu je odgovorio: »Ja sam mlad čovjek koji ne znam ni odlaziti ni dolaziti… Daj svomu sluzi razumno srce, da može vladati Tvojim narodom i da zna razlikovati između dobra i zla« (r. r. 7-9). Bog je dao »Salomonu vrlo veliku mudrost i uviđavnost, isto tako blago duha jednako pijesku na morskoj obali« (5:9).

Kako steći mudrost? Salomon je rekao da je početak mudrosti »strah Gospodnji« ili skrušeno srce pred Bogom (Izreke 9:10).

– Anne Cetas

Zato za početak zamolimo Boga da nas poduči o sebi i da nam da mudrost veću od naše.