Ljubiti stranca

Pročitajte: Levitski zakonik 19:33-37

33 Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. 34 Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas! Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Gospodin, Bog vaš.
35 Ne činite nepravde kod osude, kod mjere za dužinu, kod mjere za težinu, kod mjere za stvari što se sipaju! 36 Mjerila neka su vam prava, utezi pravi, efa prava i hin prav! Ja sam Gospodin, Bog vaš, koji sam vas izveo iz egipatske zemlje.
37 Tako dakle držite točno sve moje uredbe i zapovijedi! Ja sam Gospodin.

Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji.

Levitski zak. 19:34

KADA sam se preselila u novu zemlju, jedno od mojih prvih iskustava bio je osjećaj nepoželjnosti. Nakon što sam pronašla slobodno mjesto u crkvi u kojoj je moj muž propovijedao toga dana, jedan me je stariji gospodin zaprepastio kad je rekao: »Pomaknite se malo.« Njegova se supruga ispričala i objasnila da sjedim u klupi u kojoj uvijek sjede oni. Mnogo godina poslije saznala sam da su u nekim crkvama iznajmljivali klupe kako bi prikupili novac za potrebe crkve, a istodobno osigurali da nitko ne sjedne na tuđe mjesto. Očito se takav način razmišljanja zadržao do danas.

To me je potaknulo na razmišljanje o tome da je Bog uputio Izraelce da iskazuju dobrodošlicu strancima, za razliku od onoga što sam ja doživjela. Dajući im zakone i upute koji će im omogućiti procvat, podsjetio ih je da ljube strance jer su i sami nekada bili stranci (r. 34). Ne samo da strance nisu smjeli »ugnjetavati« (r. 33), već su ih trebali ljubiti »kao sebe same!« (r. 34) Bog ih je izbavio iz ropstva u Egiptu i dao im dom u zemlji »u kojoj teče mlijeko i med« (Izlazak 3:17). Očekivao je da će kao Njegov narod voljeti druge koji se tamo nastane. To se odnosi i na nas. Zato susretnemo li strance u svojoj sredini, zamolimo Boga da nam otkrije običaje koji bi mogli biti zapreka da s njima podijelimo Njegovu ljubav.

– Amy Boucher Pye

Kao što Bog prihvaća nas, prihvaćajmo i mi druge!