Napredovati zajedno

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:5-16

5 Mrtvite dakle svoje udove koji su zemaljski usmjereni: bludnost, nečistoću, požudu, zlu želju i lakomost koja je idolopoklonstvo. 6 Zbog tih mana dolazi Božji gnjev na neposlušne sinove. 7 Po njima ste i vi nekoć živjeli, dok ste se ravnali prema njima. 8 A sad se oslobodite svega toga: van iz vaših usta srdžba, ljutnja, zloća, uvreda i sramotne riječi! 9 Ne lažite jedni drugima! Svucite staroga čovjeka s njegovim djelima, 10 i obucite novoga koji se obnavlja za spoznaju po slici onoga koji ga je stvorio. 11 Više nema Grka ni Židova, obrezanja ni neobrezanja, barbara ni Skita, roba ni slobodnjaka, nego sve i u svima Krist.
12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu.

Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni!

Kološanima 3:15

MOJ suprug Alan stajao je ispod stupa s reflektorima koji osvjetljavaju nogometno igralište, dok je član protivničke momčadi udario loptu u zrak. Gledajući loptu Alan je punom brzinom potrčao prema najmračnijem kutu igrališta – i zaletio se u žičanu ogradu.

Kada sam mu navečer pružala vrećicu s ledom, upitala sam ga: »Jesi li dobro?« Protrljao je rame. »Bio bi bolje da su me prijatelji upozorili da se približavam ogradi«, rekao je.

Momčadi postižu najbolje rezultate kada surađuju. Alanova ozljeda mogla se izbjeći da ga je samo jedan od njegovih suigrača upozorio da se približava ogradi.

Sveto pismo nas podsjeća da su članovi crkve stvoreni da rade zajedno i paze jedni na druge kao momčad. Apostol Pavao nam govori da je Bogu važno kako se odnosimo jedni prema drugima, jer postupci jedne osobe mogu utjecati na čitavu zajednicu vjernika (r. r. 13,14). Kad prigrlimo svaku priliku da služimo jedni drugima, potpuno posvećeni jedinstvu i miru, crkva napreduje (r. 15). Zato Pavao potiče svoje čitatelje: »Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama« (r. 16). Tako nadahnjujemo, štitimo jedni druge i napredujemo zajedno.

– Xochitl Dixon

Oče, želimo biti odgovorni dijelovi Kristova tijela.