Polako, ali sigurno

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:31-35

31 Drugu im još prispodobu iznese: »Kraljevstvo je nebesko kao gorušično zrno što ga uze čovjek i posija na svoju njivu. 32 Ono je, istina, manje od svega drugog sjemenja. Ali kad izraste, veće je od drugih biljaka. Ono postane stablo tako da ptice nebeske dolaze i stanuju na njegovim granama.«
4. Kvasac i tumačenje prispodobe o kukolju
33 Još im iznese daljnju prispodobu: »Kraljevstvo je nebesko kao kvasac što ga žena uze i pomiješa u tri mjere brašna, dok sve ne uskisnu.«
34 Sve je to govorio Isus u prispodobama mnoštvu naroda i bez prispodoba nije im govorio.
35 Tako se je trebala ispuniti riječ proroka:
»Otvorit ću svoja usta u prispodobama,
objavit ću što je bilo sakriveno
od postanka svijeta.«

Ono je, istina, manje od svega drugog sjemenja. Ali kad izraste, veće je od drugih biljaka. Ono postane stablo.

Matej 13:32

SUSREO sam starog prijatelja koji mi je rekao što namjerava, ali priznajem da se činilo predobro da bi bilo istinito. No samo nekoliko mjeseci nakon toga ime njegova sastava bilo je posvuda – slušanost na radiopostajama im je rasla i bili su hit u TV reklamama. Postao je vrlo popularan.

Možemo biti opsjednuti važnošću i uspjehom – velikim i dramatičnim, brzim i vrtoglavim. Ali prispodobe o gorušičnu zrnu i kvascu uspoređuju Kraljevstvo (Božje vladavinu na zemlji) s malim, skrivenim i naizgled beznačajnim stvarima čiji su rast i djelovanje spori i postupni.

Kraljevstvo je poput svoga Kralja. Kristova misija dosegla je vrhunac u Njegovu životu, poput sjemena koje je zakopano u zemlju ili kvasca koji je skriven u tijestu. Ipak, On je ustao. Poput stabla koje se probija kroz zemlju, poput kruha kad se pojača temperatura, Isus je uskrsnuo.

Pozvani smo živjeti na Njegov način – rasti i širiti se, oduprijeti se iskušenju da uzmemo stvari u svoje ruke, da posegnemo za moći i opravdamo svoje djelovanje u svijetu rezultatima koje time možemo postići. Ishod – stablo »da ptice nebeske dolaze i stanuju na njegovim granama« (r. 32) i kruh koji omogućuje gozbu – bit će Kristovo djelo, ne naše.

– Glenn Packiam

Isuse, pomogni nam vjerovati da djeluješ i onda kada Te ne možemo vidjeti.