Jače od mržnje

Pročitajte: Evanđelje po Luki 23:32-34,44-46

32 S njim su vodili još dva zločinca da ih pogube.
33 Kad dođoše na mjesto koje se zove Lubanja, razapeše ga ondje. Isto tako zločince, jednoga s njegove desne, drugoga s njegove lijeve. 34 A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« Zatim razdijeliše njegove haljine bacivši za njih kocku.

44 Bilo je oko šeste ure kad na svu zemlju pade tama koja potraja do devete ure. 45 Sunce pomrča, i hramska se zavjesa razdera na dvoje. 46 Tada povika Isus iza glasa: »Oče, u tvoje ruke predajem svoj duh!« To reče i izdahnu.

A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!«

Luka 23:34

DVADESET četiri sata nakon tragične smrti svoje majke Sharonde, Chris je izrekao ove snažne, milošću ispunjene riječi: »Ljubav je jača od mržnje.« Njegova je majka, zajedno s još osam osoba, ubijena na uobičajenom proučavanju Biblije srijedom navečer. Što je to toliko oblikovalo život ovog tinejdžera da su te riječi mogle prijeći preko njegovih usana i iz njegova srca? Chris vjeruje u Isusa i njegova je majka »svim srcem ljubila sve ljude«.

U Evanđelju po Luki 23:26-49 iz prvoga reda gledamo prizor pogubljenja dvojice razbojnika i nedužnog Isus (r. 32). Sva trojica su bili razapeti (r. 33). Usred jecaja, uzdaha i stenjanja koji su vjerojatno dolazili od onih raspetih na križeve, mogle su se čuti sljedeće Isusove riječi: »Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine!« (r. 34, K. S.) Mržnja je potaknula vjerske vođe da raspnu Onog koji se zauzimao za ljubav. Iako u smrtnoj agoniji, Isusova je ljubav nastavila pobjeđivati.

Na koji ste način vi ili netko koga volite bili meta mržnje, zlonamjernosti, gorčine ili ružnoće? Neka vas vaša bol potakne na molitvu, a Isusov primjer i ljudi poput Chrisa ohrabre snagom Duha Svetoga da odaberete ljubav, a ne mržnju.

– Arthur Jackson

Oče, oprosti kada nam je teško oprostiti drugima. Pomogni nam pokazati da je ljubav jača od mržnje.