Zlatni ožiljci

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 12:1-10

1 Ako se moram hvaliti, ne koristi doduše, doći ću na viđenja i Gospodnje objave. 2 Znam čovjeka u Kristu koji je prije četrnaest godina – da li u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – bio uznesen u treće nebo. 3 Znam da je taj čovjek – u tijelu ili izvan tijela, ne znam, Bog zna – 4 bio uznesen u raj, i čuo neizrecive riječi koje čovjeku nije slobodno govoriti. 5 Time ću se hvaliti, a sobom se ne ću hvaliti, osim svojim slabostima. 6 Jer kad bih se htio i hvaliti, ne bih bio bezuman jer bih istinu kazivao; ali se suzdržavam od toga da ne bi tko više pomislio o meni, nego što vidi na meni ili čuje od mene. 7 I da se ne bih uzoholio uzvišenim objavama, dan mi je trn u tijelu, sotonin anđeo, da me bije pesnicom, da se ne uzoholim. 8 Zato sam molio triput Gospodina da odstupi od mene. 9 I reče mi: »Dosta ti je moja milost jer se snaga u slabosti usavršava.« Rado ću se dakle hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni Kristova snaga. 10 Zato su mi ugodne slabosti, pogrde, nevolje, progonstva, tjeskobe zbog Krista, jer kad sam slab, onda sam jak.

Ako se treba hvaliti, svojom ću se slabošću hvaliti.

2 Korinćanima 11:30

U Nizozemskoj skupina modnih dizajnera nudi radionicu Zlatno spajanje. Nadahnuti japanskom tehnikom Kintsugi, kojom se razbijeni porculanski predmeti vidljivo spajaju zlatom, polaznici spomenute radionice krpaju odjeću tako da naglašavaju zakrpane dijelove, a ne pokušavaju ih sakriti. Svatko donose dragi, ali oštećeni odjevni predmet i krpa ga zlatnim koncem. Popravljeno postaje ukras, ‘zlatni ožiljak’.

Odjeću krpaju ističući mjesta koja su bila poderana ili isprana. Možda je to nešto nalik onome što je Pavao mislio kad je rekao da će se »hvaliti« onime što pokazuje njegovu slabost. Iako se imao čime hvaliti (12:6), kako se ne bi uzoholio, rekao je da mu je dan »trn u tijelu« (r. 7). Nitko ne zna točno na što je mislilo – možda je bila riječ o depresiji, obliku malarije, progonstvu neprijatelja ili nečemu sasvim drugom. Što god bilo, molio je Boga da to ukloni. Ali Bog mu je odgovorio: »Dosta ti je Moja milost jer se snaga u slabosti usavršava« (r. 9).

Kao što potrgana mjesta na staroj odjeći mogu postati lijepima kada ih obnove dizajneri, tako slomljena i slaba područja u našem životu mogu postati mjestima na kojima mogu zasjati Božja snaga i slava. On nas drži zajedno, mijenja i čini naše slabosti lijepima.

– Amy Peterson

Bože, neka svi naši ožiljci postanu zlatni dok nas ozdravljaš i popravljaš na slavu svojega svetog imena.