Ruke vozača kamiona

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 12:3-8

3 Po milosti koja mi je dana kažem svakome koji je među vama neka ne misli o sebi više nego što valja misliti, nego neka misli o sebi čedno, svatko po onoj mjeri vjere koju mu je Bog udijelio. 4 Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a svi udovi nemaju istu ulogu, 5 tako smo mi mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. 6 A imamo različite darove po milosti koja nam je dana: ako je proroštvo, neka bude po mjeri vjere; 7 ako li je služenje, neka služi; ako je učitelj, neka uči; 8 ako tješi, neka ohrabruje; onaj koji daje, neka daje pošteno; onaj koji predvodi, neka to čini revno; onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

A imamo različite darove … onaj koji čini milosrđe, neka to čini radosno!

Rimljanima 12:6,8

VIJEST me je šokirala. Nakon što je već preživio karcinom prostate, mom je ocu otkriven karcinom gušterače. Da stvar bude gora, on njeguje moju majku, koja je kronični bolesnik. Budući da su oboje trebali skrb, preda mnom su bili teški dani.

Nakon što sam doputovao da budem s njima, jedne nedjelje otišao sam u crkvu svojih roditelja. Tamo mi je prišao čovjek po imenu Helmut i rekao da želi pomoći. Dva dana poslije došao je k nama s popisom u ruci. »Trebat ćete posebne obroke kada započne kemoterapija. Dogovorit ću raspored kuhanja. Što je s košenjem travnjaka? To mogu ja. Kojeg dana odvoze otpad?« Helmut je bio umirovljeni vozač kamiona, ali za nas je postao anđeo. Čuli smo da često pomaže samohranim majkama, beskućnicima i starijima.

Iako smo kao vjernici pozvani da pomažemo drugima (Luka 10:25-37), neki za to imaju poseban dar. Apostol Pavao ga naziva milosrđem (Rimljanima 12:8). Ljudi koji imaju taj dar vide potrebu, nude praktičnu pomoć i mogu neumorno služiti. Potaknuti Duhom Svetim, oni su ruke tijela Kristova, ispružene kako bi ‘dotaknuli’ naše rane (r. r. 4,5).

Prvoga dana kemoterapije Helmut je odvezao tatu u bolnicu. Te večeri hladnjak mojih roditelja bio je pun pripremljenih obroka. Božje milosrđe iz ruku vozača kamiona.

– Sheridan Voysey

Služeći snažno i veselo, potrebitima pokazujemo Tebe.