Cigle… i Bog

Pročitajte: Job 1:18-22

18 Dok je još taj govorio, dođe daljnji i javi: »Tvoji sinovi i kćeri bili su na gozbi i vino su pili u kući svojega najstarijeg brata. 19 Najednom zahuji jak vihor iz pustinje i udari u četiri ugla kuće, tako da se ona obori na mlade ljude. Tako oni pogiboše. Jedini ja utekoh da ti to javim.«
20 Tada ustade Job, razdere svoju haljinu i ostriže sebi kosu. Onda se baci ničice na zemlju, duboko se pokloni. 21 I pomoli se:
»Gol izađoh iz krila svoje majke.
Gol se opet onamo vraćam.
Gospodin dade, Gospodin uze.
Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!«
22 Kod svega toga ne sagriješi Job i ne reče nikakve nepristojne riječi protiv Boga.

Gospodin dade, Gospodin uze. Neka je blagoslovljeno ime Gospodnje!

Job 1:21

NAKON što su se molili da uvide na što ih Bog poziva u sljedećem razdoblju njihova života, Mark i Nina bili su sigurni da moraju preseliti u centar grada. Kupili su praznu kuću i obnova je napredovala. A onda je došla oluja. Mark mi je poslao poruku: »Jutros nas je dočekalo iznenađenje. Tornado koji je prošao našim gradom srušio je sve što smo napravili – ostale su samo cigle i ostaci drvene građe. Bog očito nešto sprema.«

Oluje nisu jedino što nas iznenadi i napravi zbrku u našem životu. Rješenje je ne izgubiti Boga iz vida.

Veliko nevrijeme zbog kojeg je Job ostao bez svega što je imao, uključujući i djecu (r. 19), bilo je samo jedno od šokantnih iznenađenja s kojima se suočio. Prije toga došla su tri glasnika donoseći loše vijesti (r. r. 13-17).

Bilo kojeg dana možemo prijeći od veselja do žalosti, od slavljenja života do suočavanja sa smrti ili nekoga drugog životnog izazova. Naši se životi u tren oka mogu svesti na ‘cigle i ostatke drvene glađa’ – financijski, tjelesno, duševno i duhovno. Ali Bog je moćniji od bilo koje oluje. Preživljavanje životnih nevolja zahtijeva vjeru koja je usredotočena na Njega – vjeru koja nam omogućava da s Jobom i drugima kažemo: »Jahve dao, Jahve oduzeo! Blagoslovljeno ime Jahvino!« (r. 21, K. S.)

– Arthur Jackson

Oče, oprosti na vremenima kada smo Te izgubili iz vida.