Igrati svoju ulogu

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 6:9-12

9 Ali za vas smo, ljubljeni, uvjereni da ste dobri te da ste na putu spasenja, makar govorimo ovako. 10 Jer Bog nije nepravedan da zaboravi vaše djelo i ljubav koju pokazaste u njegovo ime, posluživši svete i služeći im. 11 Ali želimo da svaki od vas pokaže istu revnost, da se ispuni nada do kraja, 12 da ne budete tromi, nego nasljedovatelji onih koji vjerom i strpljivošću baštine obećanja.

Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio, kao dobri upravitelji različite Božje milosti.

1 Petrova 4:10

KADA su moje unuke bile na audiciji za mjuzikl, adaptaciju filma Alisa u zemlji čudesa, Maggie je željela biti Alisa, a Katie je mislila da je Mathilda dobra uloga. Ali izabrane su da budu cvijeće. Ne baš sjajan početak. No, moja je kći rekla da su djevojčice »uzbuđene zbog svojih prijatelja koji su dobili ‘vodeće uloge’«. Njihova se radost činila većom jer su bodrile prijatelje i dijelile njihovo uzbuđenje.

Tako bi trebao izgledati naš međusobni odnos u Kristovu tijelu! Svaka mjesna crkva ima ono što smatramo ključnim ulogama. Ali treba i ‘cvijeće’ – one koji obavljaju vitalne, ali ne toliko prestižne poslove. Ako drugi dobiju uloge koje mi želimo, ohrabrimo ih i nastavimo revno raditi ono što je Bog namijenio nama. Pomaganje i poticanje drugih je također jedan od načina da mu iskažemo ljubav.

U 6. poglavlju Poslanice Hebrejima piše: »Jer Bog nije nepravedan da zaboravi vaše djelo i ljubav koju pokazaste u njegovo ime, posluživši svete i služeći im« (r. 10). A nijedan dar iz Njegove ruke nije beznačajan: »Služite jedan drugoga – svaki milošću kakvu je primio – kao dobri upravitelji mnogovrsne Božje milosti!« (1 Petrova 4:10, K. S.)

Zamislite crkvu u kojoj svi gorljivo koriste darove koje im je Bog dao. Ima li većeg razloga za radost i uzbuđenje!

– Dave Branon

Bože, želimo biti oni koji ne zavide nego ohrabruju!