Svladavanje prepreka

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 11:1-6,13-16

1 A vjera daje sigurnost onome čemu se nadamo, osvjedočenje o onom što ne vidimo. 2 U njoj stari postigoše sjajno svjedočanstvo. 3 Vjerom spoznajemo da je svijet Božjom riječju načinjen, tako da iz nevidljiva postade vidljivo.
4 Vjerom prinese Abel Bogu bolju žrtvu nego Kajin, i po njoj je dobio svjedočanstvo da je pravedan, kad Bog posvjedoči za njegove darove. Po njoj on mrtav još govori. 5 Vjerom bi Henoh prenesen da ne vidi smrti, i ne nađe se, jer ga Bog prenese. Doista, prije nego bi prenesen dobi svjedočanstvo da je ugodio Bogu. 6 A bez vjere nije moguće ugoditi Bogu, jer onaj koji hoće ugoditi Bogu, treba vjerovati da On postoji i da plaća onima koji ga traže.

13 U vjeri pomriješe svi oni ne primiše obećanja, nego ih vidješe izdaleka i pozdraviše i priznaše da su tuđinci i putnici na zemlji. 14 Doista, oni koji tako govore pokazuju da traže domovinu. 15 A da su mislili na onu iz koje su izašli, imali bi vremena za povratak. 16 Ali sad teže za boljom, to jest nebeskom. Zato se Bog ne stidi nazivati se njihovim Bogom, jer im je pripravio grad.

A vjera daje sigurnost onome čemu se nadamo, osvjedočenje o onom što ne vidimo.

Hebrejima 11:1

JEDNOM sam odvela studente na tečaj slobodnog penjanja, kako bi se okušali u svladavanju prepreka. Nakon što su stavili sigurnosnu opremu, trebali su se popeti na 2,5 metara visoku umjetnu stijenu. Oni koji su se popeli prvi hrabrili su ostale da je oprema sigurna, da se penju i ne gledaju dolje. Jedna od studentica nije skidala pogled sa stijene dok smo stavljali remenje i kopče oko njezina struka. »Nema šanse da to učinim«, rekla je. Uvjeravali smo ju u sigurnost opreme, hrabrili ju i veselili se kad je zakoračila na vrh stijene.

Kad se suočimo s problemima koji nam se čine nesvladivima, strahovi i nesigurnosti mogu izazvati sumnje. Tada vjera u Božju postojanu moć, dobrotu i vjernost postaje ‘sigurnosna oprema’. Taj osjećaj sigurnosti davao je snagu starozavjetnim primjerima (herojima) vjere, koji su pokazali da vjera pobjeđuje našu potrebu da znamo svaki detalj Božjeg plana (r. 1-13,39). S pouzdanjem iskreno tražimo Boga. Možemo prilagoditi način na koji pristupamo izazovima gledajući svoje okolnosti iz perspektive vječnosti – znajući da su naše nevolje privremene (r. 13-16).

Usredotočenost na opasne puteve i strme uspone u životu može nas spriječiti da vjerujemo da će nas Bog i tuda provesti.

– Xochitl Dixon

Vjerom možemo svladati i nesvladive prepreke.