Pogrešno pouzdanje

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:2-8

2 Čuvajte se tih pasa, čuvajte se tih zlih poslenika, čuvajte se tog osakaćenja! 3 Doista, mi smo obrezani koji Duhom iskazujemo štovanje Bogu i hvalimo se u Kristu Isusu, a ne uzdamo se u tijelo, 4 premda bih se i ja mogao uzdati u tijelo. Ako tko drugi misli da se može uzdati u tijelo, ja još više. 5 Obrezan sam osmi dan, od Izraelova sam roda, od Benjaminova plemena, Hebrej od Hebreja, po Zakonu farizej. 6 Iz revnosti sam progonio Crkvu, po zakonskoj pravdi bio sam besprijekoran. 7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista.

Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih.

Filipljanima 3:8

PRIJE nekoliko godina liječnik me je upozorio da se dovoljno ne brinem o svojem zdravlju. Shvatio sam to ozbiljno i počeo odlaziti na tjelovježbu i paziti što jedem. S vremenom su se masnoće u krvi i težina smanjile, a moje samopouzdanje poraslo. Ali tada se dogodilo nešto ne tako dobro: počeo sam primjećivati ​​prehrambene izbore drugih ljudi i osuđivati ih. Nije li smiješno da kada pronađemo način na koji postižemo dobre rezultate, počnemo ga koristi uzdizanjem sebe i ponižavanjem drugih. Čini se da nam je urođeno da nam vlastita mjerila služe da bismo se opravdali – kao sustavi samoopravdanja i kontrole osjećaja krivice.

Pavao je na to upozorio Filipljane. Neki su se oslanjali na vjerske obrede i prilagođavanje kulturi u kojoj žive. Pavao ih je i u tome nadmašio: »Ako tko drugi misli da se može uzdati u tijelo, ja još više« (r. 4). No znao je da su njegovo podrijetlo i postignuća bezvrijedni u odnosu na spoznaju »Isusa Krista« (r. 8). On nas voli takve kakvi jesmo, spašava nas i daje nam snagu da mu budemo sličniji. Ne moramo to zavrijediti; nema natjecanja. Hvalisanje je samo po sebi loše, a kada se temelji na lažnom pouzdanju je pogubno.

– Glenn Packiam

Evanđelje nas udaljava od pogrešnog pouzdanja i vodi u zajedništvo sa Spasiteljem koji nas ljubi.