Odvratiti se od sukoba

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:26-32

26 Ljutite se, ali ne griješite. Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom! 27 Niti dajte mjesta đavlu! 28 Tko je krao, više neka ne krade, nego neka se radije trudi radeći svojim rukama da ima što davati potrebnome! 29 Nikakva pogubna riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi, da pospješuje milost onima koji slušaju! 30 Nemojte žalostiti Duha Svetoga Božjega kojim ste opečaćeni za Dan otkupljenja. 31 Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama sa svakom vrstom pakosti! 32 Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!

Sunce neka ne zađe nad vašom srdžbom!

Efežanima 4:26

U oproštajnom govoru na ispraćaju Hendrika A. Larentza, poznatoga nizozemskog znanstvenika, Albert Einstein nije spomenuo njihove znanstvene prepirke. Naprotiv, govorio je o njegovoj neizmjernoj dobroti i o tome da ga svi pamte po jednostavnosti i poštenom odnosu prema drugima. »Svi su ga rado slijedili«, rekao je Einstein, »jer su osjećali da nikada ne želi dominirati, nego samo biti koristan.«

Lorentz je nadahnuo znanstvenike da zaborave političke predrasude i rade zajedno, osobito nakon Prvoga svjetskog rata. Einstein je rekao da je i prije svršetka rata Lorentz, dobitnik Nobelove nagrade, predano radio na pomirenju.

Rad na pomirenju trebao bi biti i cilj svih u crkvi. Istina, poneki sukob je neizbježan. No moramo učiniti sve što možemo da pronađemo mirno rješenje. Pavao je napisao: »Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom!« (r. 26, K. S.) Da bismo zajedno napredovali, apostol savjetuje: »Nikakva pogubna riječ neke ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, na izgradnju, prema potrebi« (r. 29).

Na kraju Pavao kaže: »Svaka gorčina, i gnjev i ljutina, i vika i vrijeđanje neka nestanu među vama… Budite jedni prema drugima plemeniti, milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!« (r. 31,32) Jedino tako se gradi Božja crkva. Time, doista, veličamo Njega.

– Patricia Raybon

U svakom sukobu najbolje je svoju ljutnju predati Bogu.