Oruđe mira

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 3:13-18

13 Tko je među vama mudar i pametan? Neka pokaže dobrim življenjem svoja djela u mudroj krotkosti! 14 Ako li gajite gorku zavist i svadljivost u svojemu srcu, ne hvalite se i ne lažite protiv istine! 15 To nije mudrost što silazi odozgo, nego zemaljska, putena, đavolska. 16 Jer gdje je zavist i svađa, ondje je nered i svako zlo djelo. 17 A mudrost odozgo jest najprije čista, onda mirotvorna, obazriva, poslušna, puna milosrđa i dobrih plodova, nepristrana, nelicemjerna. 18 A plod pravde siju u miru oni koji čine mir.

A plod pravde siju u miru oni koji čine mir.

Jakovljeva 3:18

KADA je 1914. godine započeo Prvi svjetski rat, britanski državnik Sir Edward Gray rekao je da se svjetiljke gase po cijeloj Europi i da ih nećemo vidjeti ponovo upaljene za svoga života. Bio je u pravu. Kad je konačno završio rat koji je trebao okončati sve ratove, ubijeno je oko 20 milijuna ljudi (od čega 10 milijuna civila), a još 21 milijun je ranjeno.

Iako ne u istim razmjerima i snazi, pustošenje može pogoditi i naš osobni život. Naš dom, radno mjesto, crkvu ili susjedstvo može zastrti tama sukoba. To je jedan od razloga zašto nas Bog poziva da budemo oni koji čine razliku u svijetu. Ali da bismo to mogli, moramo se osloniti na njegovu mudrost. Apostol Jakov je napisao: »A mudrost odozgo jest najprije čista, onda mirotvorna, obazriva, poslušna, puna milosrđa i dobrih plodova, nepristrana, nelicemjerna. A plod pravde siju u miru oni koji čine mir« (r. 17,18).

Uloga mirotvorca značajna je zbog žetve. Riječ pravednost znači »ispravan stav« ili »ispravan odnos«. Mirotvorci mogu pridonijeti obnavljanju odnosa. Nije ni čudo što je Isus rekao: »Blaženi mirotvorci! Oni će se zvati sinovi Božji« (Matej 5:9). Njegova djeca, oslanjajući se na njegovu mudrost, postaju oruđe njegova mira tamo gdje je najpotrebniji.

– Bill Crowder

Oče, tvoja svjetlost prodire u najdublju tamu i tvoj mir smiruje i najuznemirenije srce. Pomogni nam da upoznamo tvoju mudrost i mir, i prenosimo ih drugima.